Mii de persoane au mărşăluit prin centrul Chişinăului pentru a marca victoria armatei sovietice împotriva Germaniei naziste (VIDEO)
Aproximativ şapte mii de persoane au mărşăluit prin centrul Chişinăului pentru a marca victoria armatei sovietice împotriva Germaniei naziste. Majoritatea manifestanţilor nu au purtat simbolurile interzise, folosite în agresiunea rusă asupra Ucrainei. Totuşi, unii nu au respectat legea, inclusiv foştii preşedinţi Vladimir Voronin şi Igor Dodon care au condus coloana. Manifestaţii similare au avut loc şi în alte oraşe din ţară, relatează Moldova 1.
Nouă mai a trecut liniştit la Chişinău în pofida scenariilor sumbre şi zvonurilor vehiculate. Cei mai mulţi s-au conformat legii. Au adus cu ei drapele tricolor, dar şi steaguri roşii sovietice. Politicienii pro-ruşi au fost cei care au purtat ostentativ panglica bicoloră care a devenit simbolul agresiunii ruseşti împotriva Ucrainei. Oamenii pe de altă parte preferă să nu facă legătura cu atrocităţile din Ucraina, totuşi există opinii diferite.
„E păcat că vrem să omorâm unul pe altul. Dar, dacă aşa e, şi simbolul ăsta era numai simbol de victorie, asta e. Eu nu port Z, nu port V, care sunt acum originale. Dar ăsta era de ani şi ani”.
„Ziua victoriei, ziua buneilor noştri care au câştigat un război forte crâncen şi aspru. Asta acum război din Ucraina, dar atunci a fost război mare pentru apărarea patriei şi ei au apărat patria lor".
„Acest simbol nu deranjează pe nimeni, cu excepţia celor care au pierdut războiul. Iar noi am câştigat. Iată de ce sărbătorim ziua victoriei”.
„Renaşte fascismul în Ucraina, nu vedeţi? E un stat criminal fascist şi eu cred că în curând i se va pune capăt".
Nu toţi chişinăuienii sunt de acord cu un 9 mai militarist pe modelul Rusiei lui Vladimir Putin.
„Astăzi, 9 mai, este sărbătorită Ziua Europei, împreună cu Europa ne-am dezis de ocupantul de la răsărit. Nu-l mai vrem cu atâta bunătate, cu tancuri şi rachete".
„Se vede că e cusut cu aţă albă tot evenimentul dat. De ce? Fiindcă ăsta este un capital politic a tovarăşilor fascişti. Coloana a cincea care provoacă întotdeauna tensiunea şi bulversează societatea”, a spus veteranul Valentin Ţapeş.
Coloana manifestanţilor a fost condusă de Igor Dodon şi Vladimir Voronin care au purtat la piept aşa-numita panglică a Sfântului Gheorghe.
„Este dreptul fiecăruia să-şi expună poziţia. Noi, doar astăzi am organizat un marş paşnic. Vom merge şi ne vom apăra poziţia noastră inclusiv în judecată, de aceea îndemn pe toţi cetăţenii care vor fi penalizaţi să se adreseze, juriştii mei o să-i ajute. Este dureros ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar şi ruşii sunt prietenii noştri", a declarat preşedintele de onoare a PSRM, Igor Dodon.
„Aşa trebuie, pentru că în memoria celor care au căzut, 27 de milioane de cetăţeni sovietici în acel război pentru apărarea patriei. De tatăl meu a fost purtat şi el are medalie cu aşa simbol", a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin.
Foarte mulţi manifestanţi au venit organizat la Chişinău cu autobuse din mai multe raioane. Totuşi mitinguri au fost nu doar în capitală. La Comrat, autorităţile locale au organizat un eveniment festiv. Poliţia nu s-a grăbit să-i penalizeze pe cei care au purtat panglica negru-oranj.
„Scuzaţi-mă eu lucrez, nu pot vorbi, nu mă încurcaţi, mergeţi mai departe".
„Nu războiului, sub orice formă, oamenii nu trebuie să fie ucişi, asta e opinia mea. Dar am crescut în perioada postbelică şi am simţul datoriei”.
„Decizia recentă a parlamentului ţării noastre demonstrează că societatea e divizată destul de serios. Climatul social e diferit de la regiune la regiune, sunt oameni care asociază victoria în Al Doilea Război Mondial cu lenta „Sfântul Gheorghe", a declarat başcanul autonomiei găgăuze, Irina Vlah.
Şi unii bălţeni şi-au pus în piept panglica negru-oranj.
„E panglica victoriei, a Sfântului Gheorghe. Am purtat-o şi o voi purta. Cum am sărbătorit până acum, aşa voi face şi mai departe, îmi voi aminti de bunicul meu".
„Pentru noi, pacea. Pentru noi, terminarea războiului. Iaca bunelul meu a fost la război, a ajuns până la Berlin. În judecată, o să vedem, poate ne-a face cineva dreptate".
„Poliţia urmează măsuri de documentare şi fixare, foto, video, ulterior ne vom expune. Intervenim, lucrul noi ni-l facem".
Afişarea publică şi promovarea simbolurilor războiului din Ucraina, inclusiv a panglicii negru oranj, se pedepseşte cu amenzi de până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, de cel mult 18 mii de lei pentru demnitari, şi de până la 30 de mii pentru persoanele juridice.
Comentarii