Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Politic

30 Oct. 2019 / 20:43

Igor Dodon: Vom merge la consens pentru ca această coaliţie să funcţioneze, dar nu la nesfârşit

Comportamentul adecvat din partea partenerilor de coaliţie din Blocul ACUM, acţiuni de eficientizare a activităţii de guvernare, dar şi susţinerea iniţiativelor sociale înaintate de PSRM – sunt elementele ce ar putea asigura continuitatea majorităţii parlamentare. În caz contrar, şeful statului spune că această coaliţie nu va mai fi posibilă, chiar dacă nu îşi doreşte alegeri anticipate. Declaraţiile au fost făcute de către preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul unei ediţii speciale la postul public de televiziune.

„După data de 3 noiembrie facem toate socotelile şi cu unii, cel mai probabil, nu vom mai sta la masa de discuţii, după data de 3 noiembrie trebuie de tras linia şi de văzut cum mergem mai departe. Noi vom merge la consens pentru ca această coaliţie să funcţioneze, dar nu la nesfârşit. Săptămâna viitoare vom începe discuţiile. Sunt pentru ca să continue majoritatea parlamentară, dar sunt cel puţin trei elemente care ar putea, cu regret, să ducă la probleme pentru a putea menţine în continuare această majoritate parlamentară: comportamentul neadecvat al unor parteneri de coaliţie, eficienţa unor ministere, susţinerea iniţiativelor sociale înaintate de PSRM. Reiese că noi i-am promovat în funcţia de miniştri de Interne, vicepremieri. Am semnat şi acorduri de neagresiune.  Dar iese cineva şi în fiecare zi spune ne vom clarifica cu Dodon şi socialiştii după alegeri. Trebuie de tras linie după alegeri. Vor fi discuţii dure. Sunt multe domenii în care avem probleme, mă refer la Ministerul Finanţelor, Economiei, tot ceea ce ţine de social. Uitaţi-vă ce se întâmplă în domeniul securităţii rutiere, criminalitatea.”, a spus Igor Dodon.

Totodată, el a lăsat să se înţeleagă că dacă nu se va găsi un consens s-ar putea ajunge la alegeri anticipate. „Totul depinde de dialogul ce va avea loc de săptămâna viitoare. Sunt împotriva anticipatelor. Voi face tot posibilul să găsim un consens, decât coaliţie cu PDM or Şor mai bine anticipate. Cuiva nu îi place că Maia Sandu este premier şi adună dividente politice şi încearcă să rupă coaliţia”, a specificat Igor Dodon.

Şeful statului a mai spus că între instituţia prezidenţială şi Guvern este o relaţie bună şi că o va susţine în continuare pe prim-ministra Maia Sandu. „Avem o relaţie bună între Guvern şi Preşedinţie. Nu a fost nici un proiect de lege care nu ar fi fost semnat în regim de urgenţă. Noi o vom susţine pe dna prim-ministru în continuare şi vom face tot posibilul să dureze cât mai mult Guvernul Maiei Sandu. Nu o invidiez de parteneriatul ce îl au în interior”, a menţionat şeful statului.

Totodată, Igor Dodon a spus că PSRM nu vor susţine moţiunea de cenzură a Partidului Democrat împotriva Guvernului Sandu. „Nu vom susţine moţiunea de cenzură ce a fost înaintată de PDM. Trebuie să fie dialog, săptămâna viitoare PSRM vor convoca Consiliul Republican şi vom vedeam cum ne mişcăm mai departe. Nu avem de gând să facem jocul cuiva şi să demitem Guvernul”, a conchis Igor Dodon.

Comentarii