Maia Sandu afirmă că pacea în Republica Moldova depinde de rezistenţa Ucrainei (VIDEO)
Regiunea transnistreană şi asigurarea căilor de transport de tranzit pentru exportarea grânelor din Ucraina prin Republica Moldova au fost principalele subiecte discutate de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu la întrevederea cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski la Kiev. Declaraţia a fost făcută de şefa statului în cadrul emisiuni „Bună Seara”, cu Mircea Surdu de la Moldova 1.
Astfel în timpul vizitei sale la Kiev Maia Sandu i-a dat asigurări preşedintelui Ucrainei că în acest moment nu există nici un pericol de izbucnire a unui conflict din partea regiunii transnistreană, iar autorităţile de la Chişinău poartă discuţii cu regimul de la Tiraspol. Mai mult, şefa statului a precizat că „ucrainenii sunt determinaţi să-şi apere patria şi să-şi construiască un viitor paşnic pentru copii”.
„Am discutat mai multe lucruri, dar două subiecte au fost principale pe agendă: unul a fost subiectul Transnistriei şi eu l-am asigurat pe preşedintele Ucrainei că nu există aceste riscuri din partea regiunii transnistrene, pornind de la informaţiile pe le avem şi discuţiile pe care le avem cu regimul de la Tiraspol. Al doilea subiect important pe care l-am discutat ţine de asigurarea căilor de transport în special pentru exportarea grânele din Ucraina. Noi deja facem multe, dar infrastructura noastră este slabă şi trebuie dezvoltată ca să putem să creştem capacitatea de export şi tranzit prin Republica Moldova, în special a produselor alimentare Am discutat în ce măsură putem oferi calea ferată pentru transportare, în ce măsură poate fi folosit portul de la Giurgiuleşti”, a declarat Maia Sandu.
Cu referire, la măsurile pe care le întreprinde ţara noastră, pentru a-şi spori capacitatea de apărare, Maia Sandu a spus că autorităţile depun eforturi că să ţinem Republica Moldova în afara războiului.
„Să păstrăm pacea aici în ţară şi am reuşit acest lucru până acum şi sper să reuşim şi de acum încolo. Este adevărat că nu depinde de noi. Depinde de rezistenţa Ucrainei şi trebuie să spunem că Ucraina este foarte curajoasă”, a precizat preşedinta.
Şefa statului a vorbit şi despre Armata Naţională, menţionând că este important ca aceasta să fie dotată.
„Dacă Rusia încearcă într-o zi să vină peste noi, ce facem? Trimitem armata cu sapa la avioane să ne apere. Noi nu vrem să atacăm pe nimeni, noi nu vrem să ne implice nimeni în război, dar este o realitate pentru care trebuie să ne pregătim. UE a spus că ne oferă echipamente non letale, chiar dacă noi avem nevoie şi de muniţii”, a precizat preşedinta.
Totodată, şefa statului a relatat că numărul refugiaţilor în ţara noastră s-a micşorat, majoritatea s-au reîntors la Odesa. Cu toate acestea, Guvernul trebuie să se pregătească pentru perioada şcolară, pentru că războiul nu se va încheia până în septembrie, iar copiii refugiaţilor trebuie să meargă la şcoală.
„Numărul refugiaţilor s-a micşorat sunt aproximativ 70.000 de mii, majoritatea au venit acasă în special cei din Odesa, iar ceilalţi care sunt aici beneficiază de asistenţă din partea ONU. Guvernul trebuie să se pregătească pentru perioada şcolară, pentru că din câte se vede războiul nu se va încheia până în septembrie şi asta înseamnă că vom avea în continuare refugiaţi, în special copii care trebuie să meargă la şcoală”, a adăugat Sandu.
Amintim că, preşedintele Maia Sandu, s-a întâlnit luni, 27 iunie, la Kiev, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky. Şefa statului a vizitat oraşele Bucea şi Irpin, care au fost eliberate la sfârşitul lunii martie de sub ocupaţie rusă.
Comentarii