Ştiri

Sursa imaginii: captură video/M1

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

26 Noi. 2020 / 21:44

Maia Sandu la „Moldova în Direct”: Reforma justiţiei, o prioritate a mandatului meu de preşedinte

Mandatul dat de cetăţeni este unul foarte puternic, dat în special pentru lupta împotriva corupţiei. Declaraţia îi aparţine preşedintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, şi a fost făcută în această seară în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Maia Sandu promite că va implementa o reformă a justiţiei adevărată, susţinută de toţi cetăţenii Republicii Moldova, pentru ca în funcţiile de procurori şi judecători să fie promovaţi oameni integri.

„Reforma justiţiei, aşa cum o propunem noi, este susţinută de absolut toţi cetăţenii Republicii Moldova. Are un concept simplu, care are la bază două criterii. Unul -  averea pe care o are fiecare dintre ei. Să demonstreze că a fost câştigată în mod legal. Şi doi -  decizii pe care le-au dat. Dacă, de exemplu, au anulat alegerile, au eliberat hoţi din închisoare, aceşti oameni nu pot să treacă această evaluare. Când aplicăm aceste două criterii simple de evaluare, curăţăm sistemul judecătoresc şi procuratura de oameni vulnerabili şi corupţi”, a mai menţionat Maia Sandu.

În context, Maia Sandu a făcut referire la Strategia pentru asigurarea independenţei şi integrităţii în sectorul justiţiei pentru anii 2021-2024, aprobată astăzi de Parlament, care îşi propune, potrivit autorilor proiectului de lege, îmbunătăţirea sectorului justiţiei prin crearea premiselor pentru un sector al justiţiei independent, imparţial, responsabil şi eficient. 

„Ceea ce au votat astăzi deputaţii este o strategie care nu înseamnă nimic, e o hârtie care nu presupune o reformă adevărată. Noi o să insistăm pe o reformă adevărată, pe care şi-o doreşte fiecare cetăţean al Republicii Moldova. Şi dacă avem sprijinul cetăţenilor, cu siguranţă o implementăm”, a mai menţionat Maia Sandu.

Consideră că actualul Guvern trebuie să ducă la bun sfârşit proiectul bugetar, iar apoi să fie declanşate alegeri parlamentare anticipate, astfel încât cetăţenii să aibă ocazia să voteze oameni oneşti în Parlament.  

„Faptul că guvernul şi acest parlament trebuie să plece nu este o noutate. Acest guvern trebuie să ducă la bun sfârşit proiectul bugetar, iar după aceea să mergem în alegeri anticipate. Oamenii îşi doresc să scape de un parlament în care sunt deputaţi care au schimbat deja al treilea partid, care se opun combaterii corupţiei, reformei în justiţie. Sunt sigură că o să putem declanşa dizolvarea parlamentului şi alegeri anticipate”, a mai declarat preşedintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu.

În cadrul emisiunii, Maia Sandu a făcut referire şi la dosarele de rezonanţă, cum ar fi „furtul miliardului” sau cazul „laundromat”. Potrivit ei, în acest mandat se va folosi de Consiliul Suprem de Securitate ca să impulsioneze lucrurile pe acest segment. Totodată, Maia Sandu declară că va promova o echipă care să monitorizeze aceste dosare, dar şi altele de rezonanţă, în procuratură, dar şi în instanţele judecătoreşti, atunci când ele ajung.

Maia Sandu s-a declarat deschisă pentru comunicare, iar luni, 30 noiembrie, va organiza o sesiune de discuţii cu jurnaliştii.

 

Comentarii