Şeful SIS: Cele mai mari pericole în Republica Moldova sunt agenţii de influenţă şi dezinformarea (VIDEO)
Ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni în sistemul energetic din Republica Moldova reprezintă nişte acţiuni concertate de Federaţia Rusă şi fac parte din instrumentul energetic, folosit în scopul destabilizării situaţiei interne şi mobilizării oamenilor la proteste. Afirmaţiile au fost făcute de către şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Mustaţă, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.
„Astăzi în Republica Moldova nu este nevoie de un război convenţional. El se duce prin chestiuni neconvenţionale, instrumente hibride. Avem instrumentul energetic pe care destul de bine îl simţim în fiecare seară, atunci când luminile se aprind mai târziu sau trebuie să facem economii”, a declarat Musteaţă.
Potrivit şefului SIS, instrumentul energetic este unul puternic şi ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni denotă faptul că ar fi o acţiune coordonată.
Totul a început de la bombardarea infrastructurii energetice din Ucraina, respectiv Republica Moldova a avut un minus de 30% la prima etapă. Ulterior, a fost reducerea livrărilor de gaze, iar autorităţile din stânga Nistrului au redus livrările de curent pe partea dreaptă, susţine Alexandru Musteaţă.
„În aceste circumstanţe când lucrurile se întâmplă unul după altul, vedem indici că instrumentul energetic este foarte bine folosit în anumite scopuri: destabilizarea internă şi mobilizarea a cât mai mulţi oameni la proteste. (…) Vedem nişte paşi concertaţi de a utiliza şi amplifica acest instrument energetic în Republica Moldova, astfel încât să se creeze impresia că nu este energie electrică , că nu se face nimic”, a declarat Musteaţă.
În acelaşi timp, şeful SIS a dat asigurări că securitatea Republicii Moldova în acest moment este asigurată. „Cetăţenii minimul necesar de energie electrică şi gaz pentru a nu avea deconectări în lanţ, pentru a nu sta aşa ca în anii 90 cu lumânări. Se fac eforturi regionale foarte mari pentru a identifica resurse noi de energie electrică şi gaz”, a spus Alexandru Musteaţă.
Potrivit şefului SIS cele mai mari pericole pentru cetăţeni sunt în prezent agenţii de influenţă, care încearcă să destabilizeze situaţia în ţara noastră, fiind ajutaţi de alte instrumente, cum ar fi cel energetic, şi dezinformarea. „Două elemente care sunt foarte bine conectate şi se propagă intens. Destabilizarea este un pericol, având în vedere şi războiul din regiune, or asta ar perturba foarte mult securitatea ţării”, a conchis Alexandru Musteaţă.
Comentarii