Sursa imaginii:
Postat de: Rusica Viorica
Ştiri / Politic
05 Apr. 2022 / 20:48
Ucraina este un scut pentru securitatea Republicii Moldova, dar şi a întregii Europe, opinii
Ucraina este un scut pentru securitatea Republicii Moldova, dar şi a întregii Europe. Totodată, ţara noastră este „prea slabă militar” ca Moscova să-şi facă probleme ca să o ocupe. Opiniile au fost expuse în cadrul unei „Ediţii speciale” de la postul public de televiziune Moldova 1.
Deputatul PAS, Lilian Carp, preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică afirmă că Rusia „ar putea într-un fel sau altul să nu se oprească doar la Ucraina”, însă riscurile există nu doar pentru Republica Moldova, ci şi pentru întreaga Europă.
Pe de altă parte, fostul deputat al Platformei DA Chiril Moţpan afirmă ţara noastră trebuie să fie conştientă de pericolul iminent şi să întreprindă acţiunile de rigoare care se cer de la instituţiile statului.
„Îmi amintesc eu prea bine ce s-a întâmplat 1992, fiindcă am fost martor al acelor groaznice evenimente. Rusia care vorbea şi până atunci că nu-şi doreşte război, ci vrea pace, a demonstrat că de fapt nu are nici o valoare pentru „cuvântul spus”. Ucraina este paza noastră, este scutul de securitate al Republicii Moldova, în primul rând, dar şi al Europei. Ne rugăm ca ucrainenii să reziste. Grozăviile din Ucraina sunt de neînchipuit. Acest comportament al Federaţiei Ruse va intra în istorie ca o lecţie de groază, o lecţie de genocid pe scară largă într-o ţară independentă, suverană. Războiul din 1992 a fost pornit în Republica Moldova sub acest auspiciu”, a declarat Moţpan.
Octavian Milewski, politolog specializat în Europa Centrală şi de Est, susţine că în acest moment Republica Moldova este slabă din punct de vedere militar. Cu toate acestea, comunică politologul, ţara noastră ar fi în scenariile Rusiei.
„Mai mult decât atât cred că este destul de banal de înţeles că Republica Moldova este o ţintă oricând pentru apetitul imperial al Rusiei. La fel cum există apetit enorm pentru alte foste ţări imperiale. Să nu ne facem iluzii că la Kremlin nu se gândesc în aceşti termeni. Republica Moldova, cred că, acum nu are valoare strategică, atâta timp cât Ucraina nu este ocupată, cel puţin Odesa şi Kievul. Avea mai mare valoare controlul asupra Gurii Dunării. Republica Moldova este prea slabă militar ca să conteze, ca să-şi facă Moscova griji că am putea avea probleme să o ocupăm”, a spus politologul.
Cu referire la un eventual atac asupra Ucrainei din regiunea transnistreană, Lilian Carp a dat asigurări că în prezent nu există nicio mobilizare, în acest sens, la Tiraspol.
„În stânga Nistrului nu are loc nicio mobilizare care ar da de înţeles că Tiraspolul ar încerca să atace Odessa. Asta o spun cu certitudine”, a menţionat parlamentarul.
Între timp, Chiril Moţpan, susţine că dacă armata rusă dislocată în stânga Nistrului va avea un ordin, va lansa acţiuni ostile.
„Armata dislocată în regiunea transnistreană, dacă va avea ordin să atace Ucraina, o va face. Asta este în relaţiile dintre militari. Există o temere că ar putea fi lansate aceste acţiuni ostile. Cei din stânga Nistrului sunt într-o poziţie nefavorabilă. Nu au cum să negocieze să-şi realizeze marfa în Rusia. În Vest nu este clar, pentru că trebuie să discute cu Moldova. Moldova are şi o şansă de a pune la respect acest regim”, a continuat Chiril Moţpan.
În altă ordine de idei, Lilian Carp a vorbit şi despre nealinierea în totalitate la sancţiunile internaţionale în raport cu Rusia. Preşedintele Comisiei securitate naţională declară că marea problemă a ţării noastre este dependenţa de resursele energetice.
„Republica Moldova este dependentă de resursele energetice, asta este marea problemă. Nimeni, timp de 30 de ani nu s-a gândit la această independenţă energetică a Republicii Moldova. Acum, Guvernul este în căutarea soluţiilor a două mari probleme. Prima este problema energetică privind alimentarea cu resurse de gaze şi alimentare cu energie electrică”, a precizat Carp.
Lilian Carp a comunicat că atunci când aceste probleme vor fi rezolvate, ţara noastră va deveni va deveni independentă în deciziile sale. Până atunci, a spus Carp, partenerii internaţionali ne oferă „o mână de ajutor” pentru a construi această independenţă energetică.
Comentarii