Sursa imaginii:
Postat de: Golban Ionela
Ştiri / Radio Moldova Promo
27 Aug. 2022 / 14:33
Eleanor Knott, interviu pentru postul naţional de radio: „Independenţa Republicii Moldova se consolidează” (AUDIO)
După destrămarea Uniunii Sovietice, ţara noastră, asemenea altor state din fosta URSS, a cunoscut momente de ascensiune, urmate imediat de regres. Acum, în pofida crizelor din regiune, Moldova se află într-un moment prielnic democraţiei şi apropierii de Uniunea Europeană, a declarat, într-un interviu pentru Radio Moldova, Eleanor Knott, expertă în spaţiul post-sovietic la London School of Economics. Articolul a fost realizat de jurnalista Victoria Vioara, din Marea Britanie.
În cei 31 de ani de la proclamarea Independenţei, Republica Moldova nu a avut un parcurs lin, ci a trăit permanent o alternanţă, momente de real avânt ale democraţiei. Descrierea îi aparţine Eleanor Knott, expertă, London School of Economics.
„Cred că acum sunt motive de optimism în ceea ce priveşte anticorupţia, optimism privind democratizarea sau optimismul legat de europenizarea, dar acest moment este caracterizat şi de diverse crize Covidul, războiul Rusiei în Ucraina, criza refugiaţilor, criza energetică, inflaţia, într-un fel Moldova este în cel mai favorabilă poziţie de la obţinerea independenţii pentru a face faţă acestor crize. Cred că aceste crize au şi un impact major”, a menţionat Eleanor Knott.
În acelaşi timp, Eleanor Knott s-a arătat optimistă în ceea ce priveşte apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, dar depinde cât de serioasă este intenţia Bruxellului de a transforma statele candidate la aderare în state membre ale Uniunii Europene.
„Cred că acum Moldova este mai bine poziţionată pe calea aderării, recentele guverne pretins pro-europene, vorbesc despre cele din ultimii ani, au făcut mai mult rău procesului de europenizare aliniind în paralel acest proces cu corupţia. A urmat regimul socialist la fel de corupt, Maia Sandu nu va fi la putere pentru totdeauna, alţi actori politici pot schimba direcţia actuală doar că, cel puţin simbolic acesta este un moment decisiv pentru recunoaşterea progresului pe care Moldova la înregistrat până la acest moment în special în ultimii ani”, a mai adăugat Eleanor Knott.
Întrebată dacă Moldova - un stat mic, sărac în resurse poate fi cu adevărat independentă, experta a spus: „Moldova este independentă, dar cred că Moldova depinde mult de vecini, România, în ceea ce priveşte pârghiile de aderare la Uniunea Europeană, de aspecte cum ar fi vaccinul anti-Covid, alte oportunităţi. Recent am citit despre pastilele de iod pe care România le-a oferit în cazul în care centrala nucleară ucraineană ar fi atacată. Independenţa Republicii Moldova se consolidează şi prin prisma acestor relaţii puternice cu România”, a mai spus Eleanor Knott.
De asemenea, experta a mai făcut referire la dependenţa Moldovei faţă de Rusia, dar a punctat că aceasta nu este de natură să ne subordoneze ca stat, să ne ştirbească suveranitatea.
„Desigur că urmează vremuri cu multe provocări şi vedem că aceste dificultăţi afectează calitatea vieţii oamenilor şi standardele de viaţă, crescând sărăcia. Cred că urmează o iarnă grea, o iarnă grea pentru mai mulţi oameni din această lume, dar inflaţia în Moldova este cu mult mai mare decât în Marea Britanie, de exemplu, iar Moldova nu are acel mecanism de amortizare a şocurilor, acel buget de care dispune Guvernul britanic pentru sprijinirea populaţiei. Aceste aspecte nu vor eroda neapărat independenţa Moldovei”, a conchis experta.
Eleanor Knott este autoarea a mai multor studii despre ţara noastră, iar în cursul acestei luni a lansat o carte în care analizează modul în care este percepută cetăţenia română în Republica Moldova.
Comentarii