Ştiri

Sursa imaginii: Obiectiv Rezina

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Regional

29 Sep. 2021 / 16:00

Biserica din satul Buciuşca, cu vechime de 120 de ani, a fost reparată(VIDEO)

Ajunsă la 120 de ani de la fondare, biserica „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail" din satul Buciuşca, raionul Rezina, a fost sfinţită după reparaţie. La eveniment au participat de la mic la mare, toată localitatea, iar serviciul divin a fost oficiat de un sobor de preoţi, relatează Mesager.


În perioada sovietică, începând cu anul 1953, această biserică a fost închisă, astfel ca aproape patru decenii, enoriaşii din Buciuşca au fost nevoiţi să se roage în alte biserici din regiune. Lăcaşul sfânt a fost redeschis abia în anul 1991, iar de 18 ani el este carmuit de arhimandritul Casian. „În anul 2017 am sfinţit biserica după ce am reparat exteriorul, acum cu ajutorul lui Dumnezeu, prin minune, pe timp de pandemie, am restaurat interiorul bisericii. S-au implicat ctitori din toată Moldova, avem şi de la Cahul şi de la Bălţi. Suntem recunoscători şi mulţumim tuturor enoriaşilor, ctitorilor care au pus suflet mare la acest sfânt locaş, că satul este un sat mic, un sat cu oameni buni la suflet.”

Biserica a fost sfintita de un sobor de preoţi în frunte cu Episcopul Siluan, vicar al Mitropoliei Moldovei şi cu arhimandritul Adrian, stareţul mănăstirii Saharna.   

„Moldoveanul dintotdeauna a ştiut sa vină în casa lui Dumnezeu şi să-i mulţumească pentru binefacerile şi binecuvântările sale şi să-l implore pentru ajutor atunci când simte nevoie şi Dumnezeu vine în ajutorul nostru, mărturie a acestui fapt este şi minunatele lucrări înfăptuite în această micuţă localitate, dar care are o biserica bine îngrijită, şi asta este graţie arhimandritului Casian, bineînţeles susţinut de oameni”, a menţionat Episcopul Siluan.

„Îmi pare foarte bine, mult am alergat, am pus mult suflet, am fost în frunte cu băieţii care şi-au dat truda în sfânta biserică, aşa lăcaş frumos, ne-am străduit”, a spus locuitoarea satului Buciuşca, Tamara Surdu.

„Când eram copil mai mic nu lucra biserica noastră, era aproape distrusă, ferestrele erau deteriorate. Pe urmă când o venit părintele s-a reparat, arată frumos şi venim la sfânta biserică cu inima deschisă”, susţine băştinaşa Ludmila Argatu. 

„Permanent aici îmi găsesc refugiul atunci când am un necaz sau când am şi o bucurie păşind pragul bisericii sau lăcaşului sfânt, mă simt un om în faţa lui Dumnezeu de la care cer spirit sfânt, îi mulţumesc pentru ceea ce am, cer ajutor, mă rog pentru sănătatea apropiaţilor, pentru pace, linişte, să fim izbăviţi de nevoile care le trăim zi cu zi”, a spus Victoria Turtă.

„Toate cu vremea au să se treacă, dar faptele pe care noi le facem, ele vor rămâne în veac şi un veac. Din preoţii care au fost rânduiţi, fiecare a făcut câte ceva, dar cel mai mare lucru l-a făcut părintele Casian, fiindcă de nevoie şi casa lui este aici, are unde se odihni, şi casa lui duhovnicească, tot este aici. S-a făcut un lucru frumos pe acest loc istoric, pe acest loc unde au mers picioarele cuviosului Macarie”, a menţionat Arhimandritul Adrian.

În semn de recunoştinţă pentru activitatea sârguincioasă întru mărirea bisericii Ortodoxe din Moldova, arhimandritul Casian a fost decorat cu ordinul ”Cuv. Paisie Velicikovski”, de  gradul II. În acelaşi timp, pentru suportul oferit la reparaţia sfântului lăcaş, cu diverse distincţii eclesiale s-au ales mai mulţi cititori. 

În prezent satul Buciuşca din raionul Rezina are în jur de 200 de locuitori.

Comentarii