Ştiri

Sursa imaginii: jurnalist.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

20 Sep. 2021 / 13:03

(VIDEO)Bustul lui Ştefan cel Mare şi al maestrului Ion Ungureanu, inaugurate în raionul Căuşeni

Vatra satului Opaci, raionul Căuşeni a devenit mai bogată, mai frumoasă şi mai plină de demnitate. Aici au fost inaugurate două busturi, al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi al regretatului maestru Ion Ungureanu, originar din această localitate. Cel care le-a oferit consătenilor o adevărată sărbătoare de suflet, dar şi aceste două busturi este un tânăr fiu al satului, Roman Pinteac, relatează Moldova 1.


Imaginea sculpturală a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt a luminat spaţiul din faţa primăriei şi a înălţat sufletele oamenilor.

„Mă bucur că am putut să-mi realizez visul meu de mic copil şi mulţumesc tuturor oamenilor, primarului care s-a implicat”, a declarat Roman Pinteac.

„Cel mai important că Ştefan cel Mare, busturile lui încetul cu încetul ajung în mai multe localităţi din Republica Moldova”, a spus Andrei Batereanu, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

Sărbătoarea a continuat la Gimnaziul „Ion Ungureanu”, în curtea căruia a fost dezvelit primul bust al marelui om de cultură, Ion Ungureanu, originar din această localitate.

Ani în urma, regretatul Ion Ungureanu l-a îndemnat pe scriitorul Ion Găină să scrie imnul satului Opaci.

„Când se trece încet elanul şi rămânem singurei, revenim la Ungureanu, la ai noştri străbunei. Iată că m-am ţinut de cuvânt şi am scris imnul satului Opaci”, susţine scriitorul Ion Găină.

„Oamenii din acest sat nu-şi uită fiul vrednic, Ion Ungureanu, maestrul care a grăbit aducerea libertăţii pe plaiurile basarabene, omul care a revenit biruitor la el în sat”, a menţionat scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu.

„Primul monument aici, la el acasă, regret că noi, cei de la Chişinău întârziem cu o apreciere care ar trebui s-o aibă marele nostru înaintaş, Ion Ungureanu”, afirmă Alexandru Grecu, preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova.

„Am dorit foarte mult să facem acest bust, să avem mereu o amintire vie despre actorul, regizorul, omul de cultură Ion Ungureanu. La aşa oameni valoroşi ca Ion Ungureanu se putea de făcut un monument şi când era viu, noi, cu puţină întârziere, ne bucurăm că am reuşit să ducem lucrul la bun sfârşit”, a precizat Roman Pinteac.

Un alt bust care va completa galeria demnităţii satului Opaci, Căuşeni, este cel al  geniului poeziei româneşti - Mihai Eminescu.

Comentarii