Ştiri

Sursa imaginii: Facebook

Postat de: Ilie Pîrvan

Ştiri / Regional

31 Oct. 2021 / 12:35

Din data de 12 decembrie va funcţiona cursa regulată de tren Iaşi - Chişinău - Odesa (VIDEO)

De la Iaşi la Odesa prin Chişinău cu trenul. Începând cu luna decembrie, iubitorii de călătorii vor avea mai multe oportunităţi de a descoperi cele trei oraşe prin intermediul unei noi curse de tren. Evenimentul face parte din proiectul „Misiunea economică: Turismul - Punte pentru Integrare Economică Europeană”. Astfel, peste 70 de reprezentanţi ai Asociaţia Patronale a Industriei Turismului (APIT) din Moldova, dar şi autorităţi din România au vizitat Odesa în primul city-break de acest fel, transmite Mesager.


Metropola cu arhitectură deosebită pe potriva capitalelor europene, cu umor evreiesc care naşte legende, multe pisici şi desigur marea, te fascinează din prima.

De fapt, Odesa este un adevărat oraş al contrastelor în care clădirile vechi de secole se contopesc perfect cu cele ultramoderne. Aşa că turiştii au de unde alege. Hoteluri de lux unde cazarea pentru o noapte este câteva mii de euro, sau odăile date în arendă de localnici şi care respectiv le poţi închiria cu câteva sute de hrivne.

„Este un oraş multinaţional, cu diversitate culturală, aici trăiesc aproximativ 150 de etnii. Libertatea e parcă impregnată în ADN-ul locuitorilor din Odesa şi nu e de mirare dacă analizăm istoria regiunii. Din 1817 aici a fost implementat regimul Porto Franco, sau libertate totală la taxele pentru impozit, tot aici veneau şi muncitorii din Imperiul Rus pentru a scăpa de stăpânii lor”, povesteşte ghidul Elena

„Locuitorii de aici sunt foarte deschişi, receptivi şi cu un simţ al umorului inconfundabil, de fiecare data o să vă dea o mână de ajutor”;

„Am fost în multe oraşe, însă edificiile de aici sunt deosebite, nu în zadar se zice că e o perlă”;

„Avem strada Deribas cu care se mândreşte Odesa, Catedrala Grecească, Teatrul de Operă, Havuzul, Portul Maritim şi desigur Scara Potiomkin care este o carte de vizită a oraşului”.

Se zice că în zadar ai fost în Odesa dacă nu ai trecut pe la Privoz, cea mai mare piaţă din regiune şi pe la Moldovanka. Nu e vorba de o regiune unde ar locui moldoveni, ci un vechi cartier evreiesc şi baştina multor huligani care au marcat istoria oraşului.

Pentru a redescoperi potenţialul oraşului, peste 70 de reprezentanţi ai Asociaţiei Patronale a Industriei Turismului din Moldova, dar şi autorităţi din România au vizitat Odesa în primul city-break.

„Cei mai mulţi turişti care vin în regiunea Odesa sunt din Moldova. Ne dorim să avem mai mulţi vizitatori şi din România, dar şi să demonstrăm că în această situaţie când sunt foarte multe restricţii, călătorii vaccinaţi pot să circule fără graniţe”, spune Stanislav Pokrovski, director-adjunct al Departamentului Cultură şi Turism, Odesa.

„Lansarea cursei feroviare este un pas spre reanimarea domeniului şi oferă oportunitatea de a călători mai rapid şi mai confortabil. În plus, dacă ne referim la turiştii din Statele Unite, sau orientul îndepărtat cum ar fi China sau India, aceste trei ţări ar putea să fie ca o destinaţie comună, pe o singură platformă regională”, afirmă preşedintele Organizaţiei Naţionale de Turism din Ucraina, Ivan Leptuga.

„Ne dorim ca turişti din tarile estice sau poate chiar de pe alte continente să ajungă la Iaşi cu avionul, să viziteze Iaşul şi ulterior să facă acest periplu turistic şi ulterior să încapsuleze toate aceste destinaţii într-un timp atât de scurt”, spune Dora Morhan, director Destination Iaşi.

„Este un proiect între trei state, între trei oraşe mari, între trei poluri economice. De fapt, pentru partenerii din Odesa absolut uimitor să afle că pot accesa prin tren un city-break de câteva zile de a vedea un oraş european. Pentru cei din Iaşi a fost interesant să înţeleagă că pot să vadă şi Odesa, un oraş cu o istorie renumită şi aici noi suntem pentru a oferi cetăţenilor din Moldova această oportunitate pe timp de pandemie de a călători”, menţionează directorul APIT, Sergiu Manea.

Cursa regulată Iaşi - Chişinău - Odesa va fi lansată în data de 12 decembrie.

 

Comentarii