Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Regional

30 Sep. 2022 / 13:26

La Soroca a fost inaugurat Monumentul evreilor

La Soroca a fost inaugurat Monumentul evreilor, ucişi de soldaţii fascişti. Acesta se află în pădurea din satul Cosăuţi, numită şi pădurea Mălăciune. În timpul celui de-al doilea război mondial, aici ar fi fost chinuiţi şi omorâţi mii de oameni, relatează Moldova 1.

La începutul anilor 90, pe acest loc a fost instalată o piatră comemorativă. Anii au trecut, iar realizarea iniţiativei de a ridica un monument a fost mereu amânată. 

„Ideea de a ridica un monument este de ani de zile. Tatăl meu a vrut tare mult, însă nu i s-a permis. Este ideea părinţilor mei pe care eu am îndeplinit-o. Multe persoane însă nu au fost găsite deoarece este un proces de durată”, spune Grigore Roitberg, medic cardiolog.

Victimele sângeroasei execuţii de la Cosăuţi, au fost comemorate prin rugăciuni.

„La începutul războiului familia mamei mele, a fost adusă aici. Pe aceste locuri, a murit bunica mea. Au fost aduşi aici forţat foarte mulţi copii”, afirmă Sofia Acherman.

„Am cinstit memoria a celor peste 6 mii de cetăţeni, oameni care au fost exterminaţi doar pentru faptul că aparţin unei naţiuni. Locul acesta vibrează de istorie, vibrează de durere, vibrează de tragedie”, afirmă Svetlana Păunesc, vicepreşedintele raionului Soroca.

„Acum doi ani, am reconstruit acest memorial dedicat victimelor holocaustului. Pe aceste locuri au murit peste 6 mii de evrei şi urmaşii acestora au hotărât sa îl reconstruiască, pe sculpturi sunt listate numele evreilor care au murit aici”, conchide preşedintele comunităţii evreieşti, Aliona Grosu.

În prezent, în raionul Soroca locuiesc doar 15 persoane de naţionalitate evreiască. Potrivit datelor oficiale, în timpul celui de-al doilea război mondial aproape 6 milioane de evrei au fost ucişi de nazişti. Un sfert dintre victime erau copii.

 

Comentarii