Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Regional

08 Noi. 2021 / 19:50

Locuitorii din Găgăuzia marchează astăzi Kasîm. Ce semnificaţie are sărbătoarea (VIDEO)

Locuitorii din autonomia găgăuză sărbătoresc astăzi Kasîm, una dintre sărbătorile populare ale găgăuzilor, marcată tradiţional în ziua când creştinii ortodocşi de stil vechi îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Dumitru. Sărbătoarea Kasîm semnifică încheierea recoltării şi pregătirea de iarnă. În această zi, proprietarii de oi îşi numără animalele, plătesc munca ciobanilor şi mână oile în ocol pentru iernat. În limba găgăuză „kasîm” este denumirea populară a lunii noiembrie. În această zi, în fiecare localitate din regiune sunt organizate servicii divine şi mese de sărbătoare, inclusiv în municipiul Ceadîr-Lunga, unde este sărbătorit hramul localităţii, informează Mesager.


Sărbătoarea „Kasȋm" este una dintre cele mai semnificative evenimente din ritualurile populare ale găgăuzilor. Evenimentul este asociat cu sfârşitul anului agricol şi este sărbătorit în primul rând de oamenii care se ocupa cu cresterea oilor şi a caprelor, precum şi de cei care poartă numele Dumitru.

 „Astăzi am 85 de capre şi 12 iezi. Brânza de capră este una foarte gustoasă pe care o folosim în alimentaţie zilnic. Kasȋm este o sărbătoare importantă pentru noi, ea coincide cu ziua Sfântului Dumitru”, a spus Dmitri Manol, fermier.

Interesul şi atenţia faţă de tradiţiile găgăuze le sunt insuflate de maturi si celor mai mici locuitori ai regiunii.

 „Acordăm o mare atenţie sărbătorii Kasȋm. Copiii studiază ce înseamnă această sărbătoare. În sala de clasă cu profesorii, vorbesc despre tradiţii, obiceiuri. În aceasta zi şi micuţii de la grădiniţă au pregătit o sărbătoare minunată în care recită poezii, cânta cântece, joacă în scenete. Astfel, tradiţiile sunt promovate, le dezvoltăm şi creativitatea”, specifică Olga Mihailova, directoarea unei grădiniţe din Comrat.

 „Copiilor le place să danseze dansuri naţionale găgăuze, să recite versuri ale cunoscuţilor poeţi găgăuzi, să cânte cântece naţionale despre faimosul erou găgăuz - Oglan. Ei işi cunosc în acest fel strămoşii”, afirmă Ana Greceniuc, educatoare.

Sărbătoarea Kaisim este marcată anual în regiune, iar ziua de 8 noiembrie este zi de odihnă în autonomie.

 

 

Comentarii