Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Regional

28 Oct. 2022 / 20:10

Lucrările de construcţie a apeductului magistral Soroca-Bălţi, continuă

În nordul Republicii Moldova sunt în toi lucrările de construcţie-montaj a unui apeduct magistral Soroca-Bălţi, care va asigura accesul la apă potabilă pentru şase localităţi, dar şi la o tabără de odihnă. Acţiunile au loc în cadrul unui proiect finanţat din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională şi Locală, relatează Moldova 1.

În satul Vasilcău sunt zeci de fântâni, iar majoritatea dintre ele au secat. Locuitorii spun că a dvenit o obişnuinţă să economisească apă, deoarece cantitatea de apă potabilă disponibilă este limitată. După ce au început lucrările de construcţie a apeductului, locuitorii sunt nerăbdători să aibă apă potabilă la robinet. 

„Avem fântâna în ogradă dar ne este greu chiar şi în grădină la păsări şi animale, aşteptam acest proiect”, afirmă Elena Lisnic, locuitoare Vasilcău. 

„Noi avem noroc că avem apă la fântână dar este mai greu,  dacă am avea apa la robinet ar fi si mai uşor. Speram şi aşteptam să se implementeze proiectul şi atunci va fi şi mai bine”, menţionează Natalia Lupu, locuitoare Vasilcău.

Aproape jumătate din lucrările preconizate au fost de executate.

„Noi avem contractat 14 luni să îndeplinim acest obiect de 30,5 km. La moment sunt îndeplinite 14, 5. Mai avem la dispoziţie 11 luni. Iarna până la minus 5 grade vom lucra cu sudura, după vom monta cămine, turnuri de apă”, conchide Serghei Vacarciuc, diriginte de şantier.

Proiectul este implementat de ADR Nord în localităţile din raionul Soroca: Vărăncău, Inundeni, Voloviţa, Vasilcău, Alexandru cel Bun şi Slobozia-Vărăncău. Valoarea contractului este de peste 30 milioane de lei, bani alocaţi din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională şi Locală. Contribuţia Consiliului Raional Soroca şi a primăriilor partenere este de zece la sută.

 

Comentarii