Sursa imaginii:
Postat de: Ilie Pîrvan
Ştiri / Regional
10 Oct. 2021 / 10:15
Noi mistere elucidate de arheologi la Cetatea Soroca (VIDEO)
Arheologii au elucidat noi mistere ale Cetăţii Soroca în cadrul etapei a doua de restaurare a fortăreţei medievale. În interior a fost descoperit un sistem medieval de canalizare, construit acum cinci secole. Potrivit specialiştilor, acesta reprezintă încă o dovadă că Cetatea Soroca a avut o construcţie complexă. Săpăturile au loc în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, transmite Mesager.
Săpăturile arheologice durează de mai bine de o lună şi au loc după un plan bine structurat. Sunt efectuate cercetări în mai multe zone din cetate. Unele porţiuni au fost investigate deja în prima parte a proiectului de renovare a clădirii. După primele săpături efectuate, au fost descoperite pietre cu multe inscripţii pe ele, iar cea mai spectaculoasă este Gura de Lup, descoperită chiar la intrarea în cetate.
„Am ajuns la cinci metri adâncime de la nivelul de călcare din cetate. Este o groapă foarte bine lucrată şi se vede că a fost executat proiectul iniţial al arhitectului. Aici, în zona unde a fost astupată mai timpuriu, am identificat nişte simboluri, nişte cruci pe pereţi, care bănuim noi că sunt făcute în perioada iniţială a cetăţii. Urmează să le cercetăm şi unde mai avem asemenea analogii, cum le putem data şi cum ne pot ajuta la dezlegarea misterului ce ţine de analogia cetăţii Sorocii”, povesteşte doctorul în istorie Ion Ursu.
Arheologii spun că s-au aşteptat ca la fundul gropii să descopere ţepuşe, la fel ca şi în alte fortificaţii care erau destinate nimicirii duşmanilor. Spre surprinderea arheologilor, ţepuşele lipseau, iar sub aşa-zisa podea au descoperit un sistem de canalizare, destinat apelor freatice. Gura de Lup, conform arheologilor, la o anumită etapă a fost folosită în calitate de vatră, unde se ardeau cărbuni şi oasele de la resturi alimentare. Aceasta urmează a fi conservată ca să poată fi văzută şi de cei care vin în excursie la Cetatea Soroca.
„Este important că în procesul cercetării am găsit încă un fragment al cetăţii vechi de lemn şi pământ. Deci, am găsit o parte din şanţul cetăţii vechi, care a precedat cetatea din piatră, care ne demonstrează a câta oară că aici, Vadul de peste Nistru, care era vad, era vamă, s-a lucrat foarte mult, s-a fortificat. Sunt câteva etape de construcţie a acestei cetăţi”, povesteşte Ion Tentiuc, doctor în arheologie.
Săpăturile arheologice au loc în cadrul etapei a doua de restaurare a fortăreţei medievale, prin proiectul „Ştefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, finanţat de Uniunea Europeană. Valoarea proiectului este de peste 1 mln 600 mii de euro.
Abonează-te la TRM.MD pe Telegram pentru a afla rapid noutăţile: https://t.me/teleradiomoldova
Comentarii