Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Regional

04 Oct. 2022 / 21:10

Pompierii avertizează asupra pericolului de intoxicare în procesul de fermentare a vinului (VIDEO)

Tradiţional, toamna e perioada de producere a vinului de casă. Gospodarii se străduie să facă o licoare cât mai bună, însă procesul de producere este foarte periculos. Pentru a evita tragediile, care pot fi cauzate de gazele degajate în timpul fermentării strugurilor, specialiştii atenţionează populaţia despre pericolul de intoxicare şi vin cu mai multe recomandări, relatează Moldova 1.

În satul Racovăţ din raionul Soroca, practic fiecare gospodar face vin în condiţii de casă. Dumitru Benzari produce vin de când se ţine minte, iar tehnologia a învăţat-o de la tatăl său. El spune că ştie cum să evite pericolul.

„De când m-am căsătorit tata mi-o dat un coş de poamă şi de atunci fac vin. Ştim că nu se zdrobeşte poama în beci, e tare periculos, mai deschidem uşile, dar eu fac vinul afara ca afara nu-i nici un pericol”, spune Dumitru Benzari.

„Avem grijă să nu intrăm în beci ca tare ii periculos. Să nu facem intoxicaţii. Deschidem, aerisim când suntem acasă. Aprindem lumânarea când intrăm în beci”.

Specialiştii fac raiduri prin sate şi atenţionează despre acumulările de gaze şi pericolului de intoxicare în procesul de fermentare a vinului şi recomandă ca beciurile să fie echipate cu sisteme de ventilare.

În ultima perioadă de când s-a început procesul de colectare a strugurilor pe teritoriul republicii au fost înregistrate cazuri de intoxicare. Pe teritoriul raionului Soroca nu au fost înregistrate cazuri. În primul rând trebuie să pregătească încăperile corespunzător. Să fie dotate cu sistem de ventilaţie, să nu fie blocate aceste sisteme”, a declarat seful adjunct DSE Soroca, Igor Brighidin.

Acum o săptămână, un bărbat din raionul Floreşti a decedat fiind intoxicat cu dioxid de carbon, gaz emanat în urma fermentării vinului.

Comentarii