Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Regional

17 Oct. 2022 / 21:00

Soroca: În satul Vasilcău s-a desfăşurat a V-a ediţie a Festivalului „La vatra satului” (VIDEO)

Tradiţiile populare au fost sărbătorite cu fast, în satul Vasilcău din raionul Soroca în cadrul unui festival tematic. Unul dintre motivele de mândrie pentru localnici este numărul impresionant de leagăne din lemn care fac parte din patrimoniul cultural al satului, informează Moldova 1.


Cântecul, dansul şi voia bună au stat la loc de cinste în localitatea Vasilcău. Şi pentru că satul este vestit drept o localitate cu multe scrâncioburi, a devenit şi simbolul acestei sărbători. 
„În Vasilcău cândva erau tare multe scrânciobe şi se organizau hore la scrinciob. Păstrăm tradiţia”.
„Au venit de la mic şi până la mare pentru a valorifica tot ce este frumos, toate tradiţiile, toate lucrurile care le-au creat buneii noştri. Vrem să renovăm ceea ce era foarte valoros altă dată”.

Localnicii au venit la sărbătoare cu bucatele tradiţionale moldoveneşti, cu sarmale, cu plăcinte, pregătim şi nişte frigărui.

La Festival au venit oaspeţi din localităţile vecine, dar şi de peste Prut. Satul Vasilcău este înfrăţit de ani buni cu comuna Corbi, judeţul Argeş, România.   

„Înfrăţirea a fost benefică pentru noi deoarece ne cazăm la locuitori, aşa fac şi ei când vin la noi. Există o socializare şi o bucurie, ne place şi suntem prezenţi mereu aici”, a menţionat locuitoarea comunei corbi, Maria Baciu. 

Evenimentul este organizat pentru promovarea tinerilor talente, precum vocalişti şi instrumentişti, dar şi meşterii populari din regiune. 

  
„Instituţiile din regiune, mahalalele au venit fiecare cu scrinciobul lor, cu mesele lor. Un motiv de a se mai distra lumea din sat”, a explicat primarul satului Vasilcău, Tudor Golban.


„Este în premieră când în capul mesei este pus scrinciobul. Desigur că în jurul scrânciobului este muzică, voie bună”, a menţionat şeful Secţiei Cultură, Soroca, Grigorie Bucătaru.

Festivalul de Tradiţii Populare „La vatra satului” este la cea de-a V-a ediţie.

Comentarii