„Ajută-mă să te ajut!”: O campanie de integrare în comunitate a copiilor refugiaţi a fost lansată la Chişinău (VIDEO)
Mai multe posibilităţi de integrare în comunitate pentru refugiaţii ucraineni oferite în cadrul campaniei „Ajută-mă să te ajut!". Peste 50 de asistenţi sociali, pedagogi şi psihologi, oferă informaţii şi servicii de consiliere copiilor refugiaţi şi tutorilor acestora, cazaţi în municipiul Chişinău. Acţiunea a fost lansată de autorităţi cu sprijinul financiar al USAID şi agenţia ONU pentru Refugiaţi, relatează Moldova 1.
„Deşi ne aflăm de mult timp în Republica Moldova, încă foarte multe lucruri nu cunoaştem. Informaţiile pe care le-am obţinut ne ajută foarte mult. Spre exemplu dacă am nevoie de stomatolog, am aflat că mă pot adresa la Centrul Stomatologic Municipal”, a relatat refugiata Maia Golovco.
„Simţim că suntem protejaţi. La aceste întâlniri nouă ni se oferă informaţii despre posibilităţile pe care ni le oferă autorităţile de la Chişinău nouă şi copiilor noştri”, a menţionat Elena Cojocaru.
De asemenea, sunt identificate problemele cu care se confruntă copiii refugiaţi.
„Le oferim această informaţie în cadrul campaniei „Ajută-mă să te ajut" şi necesităţile de bază care se identifică cel mai mult în cadrul acestor întâlniri şi discuţii cu părinţii, sunt de fapt acum la moment taberele de odihnă pentru copii pe perioada verii”, a declarat specialistul în protecţia copilului, Iulia Roşca.
„Încercăm să creăm sau să dezvoltăm sau să modificăm serviciile noastre existente, de care pot beneficia acum copiii şi să le adaptăm în cazul în care sunt careva necesităţi”, a precizat şeful Secţiei Prevenirea Separării Copilului, Anna Bezobrazova.
Proiectul are o durată de implementare de trei luni, dar ar putea fi extins în caz de necesitate.
„Colegii mi-au spus că aproximativ 500 de copii deja au fost intervievaţi, dar şi familiile acestora. Respectiv, cartografierea aceasta va dura pentru că trebuie să aflăm şi locurile aflării copiilor”, a conchis vice-primarul Angela Cutasevici.
Potrivit Biroului migraţie şi azil al Ministerului Afacerilor Interne, până la moment pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistraţi peste 97 mii de refugiaţi ucraineni, dintre care jumătate sunt copii.
Comentarii