Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Social

23 Noi. 2022 / 11:33

Circa cinci mii de familii nu sunt vulnerabile energetic şi nu vor beneficia de compensaţii

În jur de 5 mii de familii din Republica Moldova nu sunt vulnerabile energetic, ceea ce înseamnă că nu vor beneficia de compensaţii din partea statului. Este vorba de familiile care au mai mult de patru imobile cu destinaţie locativă sau bunuri imobile care depăşesc suma de patru milioane de lei. Preşedintele comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Dan Perciun, spune că cele mai multe familii vor beneficia de ajutor la contor din partea statului, iar pentru a stabili categoria de vulnerabilitate este necesar ca oamenii să se înregistreze pe portalul compensatii.gov.md, notează IPN.

25 noiembrie este data limită pentru înregistrarea cererilor pe platforma compensatii.gov.md . Potrivit deputatului PAS, Dan Perciun, până la data de 30 noiembrie, fiecărei familii urmează să-i fie atribuită categoria de vulnerabilitate energetică în baza căreia va fi calculată compensaţia în factură.

„Familiile cu venituri foarte mari, puţine la număr de altfel, considerăm că au capacitatea financiară să achite facturile integral. Numărul celor care nu vor beneficia de compensaţii va fi în jur de 5000 de familii. E vorba de cei care deţin mai mult de patru imobile cu destinaţie locativă sau dacă cumulativ, deţin bunuri imobile în valoare mai mare de patru milioane de lei. Dacă cineva are teren, garaj şi trei apartamente şi cumulativ ele depăşesc patru milioane de lei, acea familie va ajunge în categoria celor non-vulnerabili. Ceea ce înseamnă că majoritatea absolută a cetăţenilor vor beneficia de compensaţii, dar tarifele vor fi diferenţiate”, a spus deputatul PAS, Dan Perciun, în cadrul unui interviu la Radio Moldova.

Potrivit deputatului, anul acesta vor fi oferite compensaţii şi la energia electrică într-un plafon de 75 kW pentru familiile din primele două categorii de vulnerabilitate, adică cei cu vulnerabilitate foarte ridicată şi ridicată. Preşedintele comisiei parlamentare spune că ar putea fi luată decizia de a majora acest plafon pentru familiile care se încălzesc exclusiv cu energie electrică.

„Pentru cei care se încălzesc cu electricitate credem că, în varianta finală, plafonul compensaţiei va fi majorat. Se încălzesc cu electricitate asta înseamnă că au cheltuit mai mult de 250 kW anul precedent şi au un consum de gaz mai mic de 30 m3. Sunt cam 10 mii de gospodării care se încălzesc cu electricitate”, a explicat Dan Perciun.

Deputatul PAS a explicat că pentru familiile racordate la sistemul centralizat de încălzire din municipiile Chişinău şi Bălţi, vor fi oferite compensaţii atât de Guvern, cât şi de autorităţile municipale.

„La Chişinău şi la Bălţi municipalităţile au programe adiţionale de compensaţii pentru cei mai vulnerabili doar. După ce se oferă compensaţii din partea Guvernului, din factura restantă se mai compensează 40%, dar doar pentru cei care au venituri mai mici de 3 mii de lei pe lună. E un program municipal care funcţionează de mulţi ani”, a mai spus preşedintele comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie.

Potrivit programului de vulnerabilitate energetică, pentru consumatorii casnici de gaze naturale volumul maxim compensat va fi de 180 m3 pe lună. Valoarea maximă a compensaţiei la gaz în factură pentru cea mai înaltă categorie de vulnerabilitate va fi de 3110 lei. Costul programului guvernamental „Ajutor la contor” este estimat la aproximativ 5 miliarde de lei.


Comentarii