Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

19 Iul. 2019 / 13:31

Conflictul armat de pe Nistru în imagini fotografice

A surprins în imagini fotografice, devenite istorie, sacrificiul şi credinţa combatanţilor care au luptat pentru independenţa ţării în conflictul armat de pe Nistru. Vorbim despre cunoscutul jurnalist, fotograf Nicolae Pojoga, care a reunit fotografiile realizate în zona operaţiunilor militare într-un „Album de război”, apărut în Programul de editare a cărţii naţionale cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, relatează Moldova 1.

Tragismul, intensitatea momentelor dintre viaţă şi moarte de acum aproape 30 de ani i-au trezit dureroase amintiri lui Iurie Zalinschi, deţinător al Ordinului Ştefan Cel Mare. A luptat în brigada de poliţie cu destinaţie specială şi spune că îl cunoaşte bine pe Nicolae Pojoga.

„Îl cunosc din Coşniţa, a participat în vâlvătaia războiului, era doar cu un aparat foto negru pe alb, mă închin dumnealui că au rămas aceste fotografie ca o istorie”, a declarat Iurie Zalinschi, veteran al războiului de pe Nistru.

Cele 96 de fotografii apărute în acea perioadă în presa din Republica Moldova şi de peste hotare surprind atmosfera, momentele de luptă, de aşteptare.

„Sunt imaginile mele, sunt puţine, nu-i tot războiul. Este un album care are menirea să trezească discuţii. Războiul e diferit decât cum arată în filme sau ni-l imaginăm noi, civilii”, a declarat Nicolae Pojoga, jurnalist.

Imaginile dovedesc harul unui mare artist, sunt tragice dar şi aproape de poezie, spune Emilian Galaicu-Păun.

„De ce? Pentru această putere de a surprinde clipa în toată condensarea ei, în toată frumuseţea şi tragismul şi dovada cea mai pregnantă este această fotografie cumplită făcută în iunie 92, în care crucea de lemn îşi aruncă umbra asupra unui om care este civil, care poartă armă. Mi se pare atât de emblematică această fotografie, de o mare poezie tragică ca şi multe altele din această carte”, a declarat Emilian Galaicu-Păun, scriitor.

Fotografiile, însoţite de un text minimal despre locul şi data evenimentului, documentează războiul cu mult curaj,dar şi cu sensibilitatea, compasiunea - caracteristice lui Nicolae Pojoga.

„Dumnealui în conflictul de pe Nistru risca dublu, în primul rând, dumnealui era înarmat numai cu aparatul de fotografiat şi legitimaţia, care nu-l salvau în caz de intervenţia unor mercenari. Mi-i prieten şi eu am participat în conflict, şi eu puteam să mă ascund în toiul luptei, dar dumnealui trebuia să imortalizeze evenimentul”, a declarat Stanislav Covalschi, veteran al războiului de pe Nistru.

Acum Nicolae Pojoga lucrează la un nou proiect

„La o arhivă fotografică documentară, crearea şi indexarea unei arhive pentru un proces al comunismului, la asta mă gândesc”, a spus Nicolae Pojoga.

Nicolae Pojoga deţine medalia „Vulturul de aur”, jurnalist în presa periodică locală şi internaţională, dar îşi transmite experienţa şi în calitate de pedagog al tinerei generaţii de jurnalişti.

Comentarii