Sursa imaginii: teologie.md
Postat de: Daniela Socolovschi
Ştiri / Social
04 Dec. 2021 / 08:55
Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima sărbătoare creştină de la începutul Postului Crăciunului. Această sărbătoare este cunoscută în popor sub numele Vovidenie, Vedenie sau Ovidenie şi aminteşte de momentul în care Fecioara Maria a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim
Sărbătoarea este cinstită de credincioşi prin rugăciune şi bucate de post, peşte şi lumânări, duse la biserică şi sfinţite, pentru a dobândi sănătate, bucurii, reuşite şi o bună vedere. Intrarea Maicii Domnului în Templul de la Ierusalim este asociată cu metafora luminii. De aceea, în căminele credincioşilor este bine ca lumina candelei şi focul din sobe sau şemineu să ardă toată noaptea. De Vovidenie se fac pomeniri pentru cei care au murit fără lumânare şi cei înecaţi. Împotriva farmecelor şi a pagubei, de Ovidenie, uşile şi ferestrele se ung cu usturoi.
În popor, ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică este considerată a fi o zi magică. În această zi se fac previziuni referitoare la oameni şi la vreme.
Tradiţia ne aminteşte că dacă în ziua Intrării în Biserică a Maicii Domnului cerul este senin, cu soare - vara va fi secetoasă, iar dacă vor fi nori, pe parcursul anului vor fi epidemii, dacă va ninge însă - va fi iarna grea. De asemenea, se mai zice că atunci când credincioşii respectă această sărbătoare, în anul următor vor avea hambarele pline şi belşug în gospodărie.
Comentarii