Sursa imaginii:
Postat de: trm.md
Ştiri / Social
04 Noi. 2021 / 09:35
Directorul general al EBU/UER a adresat o scrisoare către preşedinta Comisiei parlamentare mass-media
Directorul general al Uniunii Europene de Radiodifuziune (UER), Noel Curran, a expediat o scrisoare deschisă preşedintei Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, cu referire la proiectul de lege pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale.
Reproducem integral conţinutul scrisorii.
„Stimată doamnă Nicolăescu-Onofrei,
Din numele Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU/UER), asociaţia radiodifuzorilor publici, vă rog să-mi permiteţi să vă felicit pentru noua poziţie ca preşedintă a comisiei şi vă doresc un mandat de succes.
Vă scriu pentru a exprima îngrijorarea UER cu privire la propunerea de lege pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale (nr. 174/2018), care, în opinia noastră, are potenţialul de a duce la subordonarea politică a organelor de conducere şi supraveghere ale TRM şi amestec direct în politica sa editorială. De asemenea, suntem preocupaţi de timpul excepţional de scurt prevăzut pentru dezbaterea publică a acestor schimbări importante aduse cadrului legal şi aparenta lipsă a unei consultări potrivite.
Radiodifuzorul public independent şi de încredere are un rol deosebit de important pentru societăţile în tranziţie. Pentru a îndeplini această funcţie, ar trebui să fie împuternicit prin structurile de guvernare să funcţioneze independent de presiunea şi interferenţa politică. Credibilitatea şi încrederea vor fi obţinute numai prin independenţă şi raportarea echilibrată a evoluţiilor importante dintr-o ţară.
Considerăm că amendamentele propuse pentru a implica direct Parlamentul în numirea şi demiterea (din motive ample şi nedefinite) a directorului general este un pas înapoi în asigurarea autonomiei şi independenţei TRM. În plus, o nouă putere a Parlamentului de a demite întregul organism de supraveghere (Consiliul de supraveghere şi dezvoltare) în fiecare an prin respingerea raportului anual de activitate ar pune în mod inevitabil TRM sub şi mai multă presiune politică.
Recomandarea Consiliului Europei nr (2012) 1 a Comitetului de Miniştrilor către statele membre privind guvernarea radiodifuzorului public prevede că: „Securizarea şi apărarea independenţei este un rol primordial al oricărui cadru de guvernare a serviciului public media şi acesta este motivul pentru care independenţa a fost în centrul tuturor standardelor relevante ale Consiliului Europei”. În plus, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, într-un caz care privea direct guvernarea TRM, a susţinut că statele au o obligaţie pozitivă de a pune în aplicare un cadru juridic care să asigure independenţa radiodifuzorului public faţă de ingerinţa şi controlul politic (Manole a.O c. Moldova, nr 13936/02).
Vă rugăm cu respect să acordaţi timp adecvat pentru consultarea publică cu privire la amendamentele propuse şi să ţineţi cont în mod corespunzător de preocupările noastre exprimate mai sus.
Vă rămânem la dispoziţie pentru a discuta aceste probleme în detaliu şi pentru a împărtăşi exemple de bune practici din Europa.
Noel Curran,
director general”
Comentarii