Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Social

03 Aug. 2022 / 17:27

Executivul a aprobat un Program de susţinere a populaţiei de etnie romă

Romii din Republica Moldova vor fi angajaţi în câmpul muncii, inclusiv în sectorul public. Un şir de prevederi pentru asigurarea participării la viaţa socială şi politică a populaţiei de etnie romă se regăseşte într-un amplu Program pentru susţinerea populaţiei de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2022-2025, aprobat, miercuri de Cabinetul de Miniştri.

Mai, mult, Programul garantează asigurarea accesului la educaţie, sănătate şi la alte servicii publice fără discriminare pe criterii de echitate socială, dar şi măsuri de stimulare a participării active a romilor la viaţa publică şi socială a ţării.

„Îmbunătăţirea situaţiei sociale şi economice şi creşterea calităţii vieţii tuturor cetăţenilor Republicii Moldova constituie principala preocupare a Guvernului Republicii Moldova. Promovarea unei identităţi civice incluzive şi a unei societăţi tolerante, a politicilor în domeniul drepturilor omului, a respectării diversităţii multietnice trebuie să ne unească pe toţi, indiferent de etnie, în „casa comună” - Republica Moldova”, a menţionat ministrul Educaţiei şi Cercetării Anatolie Topală, în cadrul şedinţei Executivului.

„Cred că cele mai des probleme acum actual în Republica Moldova sunt posibilitatea de a te angaja, Avem foarte multe cazuri când romii sunt în calitate de măturător. Nu putem spune că nu există o problemă în domeniul sănătăţii”, a relatat directorul A.O. „Vocea Romilor”, Marin Alla.

Aproape 90 la sută dintre romi au statut de şomer, iar unul dintre motivele pentru care este limitat accesul la piaţa muncii ar fi lipsa studiilor, relatează Moldova 1.

„Este o problemă cu incluziunea populaţiei de etnie romă la toate capitolele inclusiv şi în educaţie pentru că avem o rată de abandon şcolar. La admitere în instituţie de învăţământ superior este prevăzută cotă de 15% pentru anumite pături defavorizate şi populaţia de etnie romă”, a menţionat sercretarul de stat a Ministerului Educaţiei, Adriana Cazacu.

„Romii rămân a fi o categorie de populaţie care cel mai dificil se încadrează în câmpul muncii din cauză că nu dispun de o calificare. 90 % din romii care sunt înregistraţi cu statut de şomer, 90% nu aveau nici o calificare”, a  afirmat şef Direcţie Ministerul Muncii, Anna Gherganova.

La 2 august este marcată Ziua Europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor. Potrivit datelor, în cel de-al Doilea Război Mondial, cel puţin jumătate de milion de romi au fost exterminaţi pe continent de regimul nazist şi de aliaţii acestuia, iar în unele state europene a fost asasinată peste 80% din populaţia romă.

Documentul a fost elaborat de membrii grupului interinstituţional de lucru, în componenţa căruia au fost delegate peste 30 de persoane din partea autorităţilor şi instituţiilor de stat şi organizaţiilor neguvernamentale preocupate de incluziunea populaţiei rome.

Comentarii