Sursa imaginii:
Postat de: Daniela Socolovschi
Ştiri / Social
06 Noi. 2021 / 12:47
„Reporter pentru Sănătate”: Fibroza chistică: depistare, simptome şi tratament (VIDEO)
Fibroza chistică este o afecţiune genetică ce se caracterizează prin afectarea plămânilor, ficatului, pancreasului, intestinului. Ea este determinată de disfuncţia unei proteine, iar secreţiile mucoase ale organismului au consistenţa crescută, sunt uscate şi aderente. Mai multe detalii despre cum gestionăm corect şi în timp util fibroza chistică a relatat OxanaTurcu, specialist în fibroza chistică, în cadrul emisiunii „Reporter pentru sănătate”, de la Moldova 1.
„Fibroza chistică este cea mai frecventă maladie rară. Circa 68 de pacienţi vin sistematic în Centrul consultativ de la Centrul Mamei şi al Copilului, unde sunt absolut toate condiţiile pentru monitorizare. Boala este una genetică, este progresivă şi noi trebuie la timp să găsim toate complicaţiile pentru ca să le oprim din evoluţie, pentru a oferi o calitate bună a vieţii”, a declarat Oxana Turcu.
Fibroza chistică este o afecţiune genetică, moştenită, afecţiunea fiind determinată de mutaţii ale genei numite CFTR. Această genă codifică o proteină din membrana unor celule ce produc mucus, sudoare, salivă, lacrimi şi enzime digestivă şi are rol de transmitere a apei la nivel celular. Mutaţia genei CFTR determină formarea unei proteine anormale având ca rezultat scăderea secreţiilor.
„În consecinţă, toate secreţiile din organism devin vâscoase, la ficat bila devine extrem de vâscoasă şi se intoxică cu aceasta. Pancreasul se distruge în timp, pentru că secreţiile devin vâscose, la fel suferă şi sistemul reproductiv, în special, la bărbaţi. Majoritatea bărbaţilor cu fibroză chistică sunt sterili. Este o boală multisistemică”, a precizat specialistul în fibroza chistică.
Dacă ambii părinţi sunt purtători ai genei mutante există riscul pentru copil de a moşteni genele mutante, situaţie care va determina apariţia bolii.
„Este o combinaţie nefericită de gene, se moşteneşte atât de la mamă cât şi de la tată. Aceste două gene care se întâlnesc la copil vor face funcţia unei proteine redusă”, mai menţionează Oxana Turcu.
Copiii care au fibroză chistică sunt depistaţi cu ajutorul aşa-zisului test „al sudorii”, fiind apreciat nivelul sării. Persoanele cu această maladie pierd o mare cantitate de sare prin transpiraţie şi sunt predispuse la infecţii pulmonare recurente/ persistente, care le limitează capacitatea respiratorie şi le poate pune viaţa în pericol.
Din păcate, nu există un tratament care să vindece fibroza chistică. Exista însă o serie de tratamente care pot ameliora simptomele, pot reduce riscul de complicaţii şi pot spori calitatea vieţii pacientului.
Mai multe detalii despre tratamentul maladiei vă invitam să aflaţi din emisiunea „Reporter pentru Sănătate”, realizată de jurnalista Victoria Dorgan.
Comentarii