Ştiri

Sursa imaginii: Ziar Piatra-Neamt

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

18 Mar. 2019 / 20:07

În Chişinău au fost instalate 13 „semafoare care vorbesc”

În Chişinău au fost instalate 13 „semafoare care vorbesc”. Dispozitivele care îi ajută pe nevăzători să traverseze mai uşor strada au fost montate la solicitarea Asociaţiei Nevăzătorilor. Municipalitatea îşi propune să instaleze sisteme de avertizare pentru persoanele cu vederea slabă şi la alte indicatoare din oraş, relatează Mesager.

De şapte ani, Ivan Munteanu se deplasează doar cu ajutorul bastonului pentru nevăzători. Bărbatul spune că noile sisteme de avertizare sonoră îl ajută să ajungă mai uşor la serviciu sau orice altă destinaţie. Ivan Munteanu se simte acum mai sigur pe străzile Chişinăului.

„Ne ajută, se aude ciocănitul ăsta şi când vorbeşte la semafor tot. Ne orientăm după mersul maşinilor. Când trec maşinile paralel şi noi trecem. Dimineaţa nu ştiu de ce, dar mai clar se aude”, a declarat Ivan Munteanu.

Chişinăuienii îşi doresc astfel de instalaţii la toate trecerile de pietoni din oraş. 

„Este binevenit mai ales pentru cei care sunt cu văzul slab. Este un ajutor. Se aude bine, e în regulă”, a declarat o femeie.

„Pentru care este ok cu auzul se aude bine şi este chiar binevenit. Ziua din cauza aglomeraţiei şi a vântului poate de asta un pic mai slab este sonorul, dar este bine”, a declarat o altă femeie.

Până acum au fost instalate 13 semafoare sonore la solicitarea Asociaţiei Nevăzătorilor din Moldova.

„Cred că mai avem nevoie la încă 10 intersecţii cel puţin să fie instalate semafoare acolo unde se deplasează nevăzătorii. Foarte bine funcţionează semaforul la intersecţia Pietrarilor-Drumul Viilor, la strada Dokuceaev - şoseaua Hânceşti, dar la Ciocârlia şi Sprâncenoaia şi Drumul Viilor de la început au fost foarte bine şi pronunţările recitale şi ciocănitul, după solicitarea locatarilor s-a micşorat sunetul, încât este foarte complicat de a traversa strada”, a spus specialistul din cadrul ANM, Nicolae Ciobanu.

Autorităţile municipale intenţionează să monteze astfel de dispozitive la încă 27 de semafoare din Capitală.

„Primăria Municipiului Chişinău intenţionează să mai instaleze asemenea instalaţii sonore la obiectivele de semafor. În total vor fi 30 pentru anul în curs pentru a da posibilitate persoanelor cu deficienţe de văz să traverseze în siguranţă străzile”, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei Chişinău, Vasile Chirilescu.

În capitala locuiesc aproximativ 9.000 de persoane nevăzătoare.

Comentarii