Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Social

04 Oct. 2022 / 21:44

La Palatul Republicii a avut loc Gala Laureaţilor „Pedagogul anului”

Cei mai buni dascăli din ţară au fost premiaţi la ediţia din acest an a Concursului Republican „Pedagogul anului"! Din cele peste o mie de persoane nominalizate la cele trei categorii: Educatorul anului, Învăţătorul anului şi Profesorul anului, învingători au fost desemnaţi doar nouă cadre didactice. Gala Laureaţilor a fost organizată în incinta Palatului Republicii, în contextul Zilei profesionale a lucrătorilor din învăţământ, relatează Moldova 1.

Elena Vorotneac este profesoară de limba şi literatura română la liceul teoretic „Vasile Alecsandri" din Chişinău. Ea spune că domeniul de activitate a devenit în timp o pasiune, care îi oferă posibilitatea de a schimba destine.

„Au fost momente când am abandonat acest domeniu din cauza salariului, care nu este tocmai cel mai atractiv, dar am revenit aici. De 10 ani sunt la clasă, la catedră împreună cu elevii mei, ador această activitate”, a declarat Elena Vorotneac.

La etapa republicană a Concursului "Pedagogul Anului" au concurat 58 de cadre didactice la trei categorii, iar învingătorii au ridicat premii în valoare de 15, 25 sau 50 de mii de lei.

„Este o recunoaştere a muncii, a efortului şi a faptului că profesorii contează. 01.24 Una ce am făcut eu este să mă inspir de la alţi colegi, fiindcă măiestria lor mă face mai bună”, spune profesoara liceului „I.L. Caragiale” din Orhei, Irina Iurin.

Tinerii ezită să angajeze în acest domeniu, dar până atunci acesta este salvat de cadrele didactice veterane.

„N-aş spune că e greu să fii profesor, este important să-ţi iubesti meseria, să iubesti copiii. Lucrez de 52 de ani în sistemul educational. Le-as spune curaj- tinerei generaţii, să vină neapărat în sistemul educaţional, fiindcă este un sistem extraordinar de frumos, noi creăm viitorul”, spune profesoara liceului „Principesa N. Dadiani” din Chişinău, Ana Gheorghiţă.

Prezentă la eveniment, Şefa Executivului a dat asigurări că va identifica soluţii pentru problemele din domeniu.

„Ne dorim cu toţii ca profesorul să aibă cele mai bune condiţii de activitate, în care fiecare elev să-şi dezvolte şi să devină o personalitate. Ne dorim un sistem educaţional modern inovativ, care să corespundă necesităţilor tuturor copiilor. Proprietatea noastră este să sporim prestigiul profesiei, să determinăm tinerii să devină profesori”, a declarat premierul Natalia Gavriliţa.

„Adresez tuturor cadrelor didactice mulţumiri pentru activitatea lor, asiduă de zi de zi, pentru a oferi cunoştinţe cu dragoste copiilor noştri. Le doresc succes şi noi realizări în activitatea nobilă pe care o au”, a declarat ministrul Educaţiei şi Cercetării, Anatolie Topală.

instituţiile preuniversitare din ţară sunt angajaţi peste 43 de mii de pedagogi, iar deficitul din sistem este de peste două mii de cadre didactice.

Comentarii