Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Social

02 Iul. 2022 / 13:00

Mai multe cazuri de insolaţie, înregistrate în ţară: Recomandările specialiştilor în perioada caniculară

De la începutul acestei săptămâni, patru persoane au solicitat ambulanţa din cauza insolaţiei, anunţă Centrul Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească. Pentru a evita astfel de probleme, medicii recomandă oamenilor să consume cât mai multe lichide şi să evite expunerea la soare între 10 şi 17, relatează Radio Moldova.

Din cele 4 persoane care au solicitat ambulanţa din cauza expunerii prelungite la soare, 3 sunt copii, a precizat pentru Radio Moldova purtătorul de cuvânt al Centrului Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească, Galina Boboc.

„În această perioadă au fost solicitate echipele de asistenţă medicală pentru trei copii cu vârstă până la 12 ani, doi minori din municipiul Chişinău şi un caz din raionul Ocniţa. Totodată, asistenţă medicală de urgenţă a fost acordată unui pacient cu vârsta de 48 de ani din raionul Anenii-Noi. După acordarea asistenţei medicale de urgenţă, la etapa de pre-spital doi pacienţi au necesitat transportarea la spital”, a relatat Galina Boboc.

Medicii le recomandă oamenilor să nu lucreze afară atunci când este foarte cald, să poarte ochelari de soare şi haine deschise la culoare, să se hidrateze corespunzător şi să aibă la îndemână o sticlă de apă când atunci pleacă de acasă. Medicul, Luminiţa Suveică spune că în perioada caniculară trebuie să evităm consumul de alimente bogate în grăsimi.

„Este nevoie de a consuma câte mai multe lichide, mai mult de 2 litri. Alimentaţia tot trebuie să fie una mai lejeră, cu mai puţine grăsimi bazată pe mai multe legume şi fructe, cât mai multe salate şi fructele de sezon care sunt recomandate. Dacă o persoană face insolaţie îl spălăm cu apă rece, îi descheiem nasturii şi chemăm serviciul de urgenţă”, a menţionat Luminiţa Suveică.

Menţionăm că meteorologii au prelungit codul galben de caniculă până pe data de 6 iulie.

Comentarii