Sursa imaginii:
Postat de: Vasile Cojocari
Ştiri / Social
11 Aug. 2019 / 18:38
Meseriile evitate cel mai des de tinerii moldoveni
Zidar, tencuitor, betonist, zugrav, fierar sau faianţator: sunt meserii pe care tinerii din ziua de azi le evită. Însă, acestea pot fi mult mai interesante şi mai bine remunerate decât munca la birou. O spun reprezentanţii companiilor de construcţii, care se confruntă cu o criză de personal. Autorităţile îi asigură că vor elabora mai multe proiecte pentru a atrage investiţii. Astăzi, este marcată Ziua constructorului în Moldova, relatează Moldova 1.
Firmele de construcţii spun că le este tot mai dificil să găsească meseriaşi pricepuţi şi calificaţi.
„Noi avem două generaţii de ingineri, care au experienţa peste 40 de ani, fiecare tânăr care vine la noi, lucrează cel puţin 2-3 ani alături d e un specialist care are experienţă în domeniu”, a declarat directorul unei companii de construcţii, Valeriu Sufrai.
„Moldova a devenit un combinat de a pregăti cadre care pleacă peste hotare, adică chiar şi acei tineri care finalizând studiile într-o şcoală profesională, vin la construcţii, activează pe parcursul a jumătate de an, un an, se pregăteşte , se face un specialist şi pleacă peste hotare. Din motivul că nu sunt plătiţi bine, nu sunt condiţii de securitate şi ei îşi caută sorţ d e izbândă în altă parte”, a declarat specialistul principal al „Sindicons”, Tudor Rusu.
Şi proiectanţii sunt afectaţi de exodul de cadre şi diminuarea investiţiilor. Ei spun că volumul solicitărilor s-a înjumătăţit, în ultimul an.
„Ultima perioadă de timp interesul investiţional a scăzut, şi evident această situaţie s-a reflectat asupra noastră, a proiectanţilor. În comparaţie chiar şi cu rezultatele anului trecut, noi mergem dublu mai jos decât ceea ce s-a întâmplat în perioada similară din 2018”, a spus directorul Institutului de proiectări „Urbanproiect”, Iurie Povară.
Sindicaliştii consideră că situaţia poate fi redresată prin majorarea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.
„Am înaintat deja partenerilor sociali propuneri de a majora salariu minim pentru prima categorie, ca pe urmă să fie majorate salariile pentru alte categorii. Casa socială a constructorilor,pentru protecţia socială a constructorilor pe timp nefavorabil, Codul urbanismului, care este deja în parlament şi am dori ca el să fie cât mai repede adoptat, este vorba de certificarea întreprinderilor, de calitatea construcţiilor”, a declarat preşedintele Federaţiei „Sindicons”, Victor Talmaci.
Ministrul Economiei, Vadim Brânzan a declarat că autorităţile vor elabora mai multe proiecte pentru a atrage, într-un timp cât mai scurt, mai multe investiţii şi specialişti în acest domeniu.
„Văd economia Moldovei ca una modernă, bazată pe cunoştinţe, investiţii în capitalul uman şi infrastructură, fără investiţii în infrastructură, nu vom putea construi o economie puternică. Republica Moldova are nevoie de o infrastructură gândită, organizată şi gestionată bine, legile , politicile stau în mâinile noastre pentru a le face funcţionale”, a spus ministrulul Vadim Brânzan.
În domeniul construcţiilor activează peste 35 de mii de moldoveni.
Comentarii