Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol/partidulsor.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

15 Oct. 2022 / 20:56

Ministrul de Interne avertizează: Poliţia va interveni „prompt” şi „hotărât”, dacă protestatarii nu vor respecta decizia CSE

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor interveni „prompt” şi „hotărât”, dacă manifestanţii care protestează în centrul capitalei nu vor respecta hotărârea din 13 octombrie a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. Avertizarea vine din partea ministrului de Interne Ana Revenco. Într-un mesaj postat pe pagina sa oficială, ministrul face apel la cetăţenii ţării, îndemnându-i să respecte liniştea şi siguranţa celorlalţi cetăţeni, dacă aleg să iasă la protest.

„Fac un apel către toţi cetăţenii: Republica Moldova este un stat democratic şi fiecare îşi poate manifesta nemulţumirile, inclusiv sub formă de protest. Dar acest lucru nu poate afecta activitatea zilnică, liniştea şi siguranţa celorlalţi cetăţeni”, anunţă Ana Revenco.

Ministrul de Interne declară în postarea sa că angajaţii subdiviziunilor MAI „vor aplica legea şi vor interveni prompt şi hotărât”, în cazul în care drepturile cetăţenilor vor fi lezate.

„Securitatea nu poate fi negociată, în contextul în care este legată în mod direct de libertatea fiecărui cetăţean. Ministerul Afacerilor Interne este alături de oameni. Suntem la datorie, iar unica politică de care ne ghidăm este siguranţa cetăţeanului”, a conchis Ana Revenco.

Amintim că în cadrul şedinţei din 13 octombrie a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale au fost aprobate un set măsuri pentru asigurarea ordinii publice în timpul protestelor. Astfel, desfăşurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulaţie, a arterelor de transport sau a căilor de acces şi evacuare către instituţiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfăşurate pe o perioadă de cel mult patru ore.

Totodată, dacă în timpul desfăşurării întrunirii, unii participanţi încalcă ordinea publică, incită la discriminare sau violenţă, îndeamnă la război sau agresiune ori organizează tulburări în masă, poliţia îi poate îndepărta pe aceştia şi fără implicarea organizatorului, în cazul inacţiunii acestuia. În acelaşi timp, dacă prin acţiunile enumerate se încalcă grav ordinea publica, poliţia poate cere organizatorului sistarea imediată a întrunirii şi fără implicarea reprezentantului autorităţii publice locale.

Precizăm că cel puţin două persoane au fost reţinute în ajun, după ce tentativa de instalare a corturilor pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt a fost oprită cu forţa de oamenii legii. Simpatizanţii Partidului „Şor” sunt nemulţumiţi de faptul că nu pot protesta în zilele de lucru. Ei consideră că dreptul la exprimare le este lezat de Comisia pentru Situaţii Excepţionale. Mai târziu, în aceeaşi zi, liderul fugar al Partidului „Şor”, Ilan Şor, a calificat, într-o intervenţie live, decizia CSE drept una „ilegală”. Potrivit lui, aceasta ar încălca flagrant Constituţia Republicii Moldova. „Nu avem de gând să o respectăm”, a ţinut să precizeze Şor.

De menţionat că protestele anti-guvernamentale organizate de deputatul fugar, cercetat penal în Republica Moldova pentru spălare de bani, au început pe 18 septembrie. Atunci fruntaşii formaţiunii politice au anunţat proteste non-stop în aşa-numitul „Orăşel al schimbării”, precum şi manifestaţii masive în fiecare duminică, până când autorităţile nu vor lua act de revendicările înaintate – demisia conducerii ţării şi declanşarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale anticipate.

Anterior, preşedintele ţării, Maia Sandu, a declarat că demisia îi este cerută de „hoţii” care se simt cu „musca pe căciulă”. Ea a îndemnat cetăţenii să nu judece oamenii care vin la proteste, fiind achitaţi „din bani furaţi”. După ultima şedinţă a CSS, şefa statului a anunţat că va cere Guvernului să modifice temporar legislaţia, astfel încât poliţia să poată interveni pentru a asigura ordinea publică la proteste.  

Comentarii