Sursa imaginii: ipn.md
Postat de: Mazur Rodica
Ştiri / Social
15 Oct. 2019 / 15:20
Moldova - pe locul cinci în Europa după numărul accidentelor rutiere
Moldova este pe locul cinci în Europa după numărul accidentelor rutiere. De la începutul anului, în ţară au fost înregistrate peste 1800 de accidente, 185 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte aproape 2200 au fost rănite. Aproximativ patru mii de şoferi au fost documentaţi în stare de ebrietate la volan. Recent, Consiliul Naţional pentru Securitatea Circulaţiei Rutiere a decis aplicarea unor pedepse mai aspre pentru şoferii care urcă beţi la volan şi care încalcă limitele de viteză. Modificările ar urma să fie făcute la Codul Contravenţional şi Codul Penal, relatează Moldova 1.
Unii conducători auto sunt de părere că şoferii care urcă băuţi la volan ar trebui penalizaţi mai dur.
„Amenzile sunt tot mai aspre şi mai aspre, dar degeaba, aşa îmi pare mie”. „Inspectoratul Poliţiei trebuie să-şi facă meseria, nu-şi execută obligaţiunile de serviciu cum trebuie, stau prin tufari, cu radare”. „Este în responsabilitatea fiecărui din noi să fim conştienţi”. „Niciodată nu mă urc băut la volan. Am învăţat la şcoala auto în Uniunea Sovietică şi atunci erau regulile mai stricte”. „De crescut amenzile, o să plătească o dată, de două ori amenda şi o să înţeleagă”. „El dacă de acasă nu ştie că la volan nu se urcă bat, asta e şi depinde de fiecare om în parte”, spun şoferii.
Poliţia spune că nu tolerează şoferii nedisciplinaţi şi în stare de ebrietate la volan şi că va întreprinde în continuare măsuri pentru pedepsirea celor care nu respectă legea. Uniunea Conducătorilor Auto este de părere că pentru a preveni astfel de cazuri, tinerii ar trebui informaţi încă din şcoală despre riscurile nerespectării regulilor de circulaţie.
„Conducătorii trebuie educaţi de la o vârstă fragedă. În prezent majoritatea şoferilor nu au scaunul auto pentru copii, conducătorii nu îşi pun centura de siguranţă, vorbesc la telefon în trafic. Trebuie să lucrăm mai mult cu micuţii din grădiniţe şi şcoli. Noi săptămânal desfăşurăm instruiri la şcolile auto, împărţim broşuri şi pliante informative, dar oricum nu e suficient”, a declarat Oleg Cojocaru, preşedintele Uniunii Conducătorilor Auto.
Potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare, de la începutul anului aproximativ patru mii de şoferi au fost documentaţi în stare de ebrietate la volan. Recent, preşedintele Igor Dodon a cerut Guvernului şi Legislativului să se convoace urgent în comisii speciale pentru a iniţia modificări legislative de înăsprire a controlului şi pedepselor în trafic. Anterior şi premierul Maia Sandu a cerut ca şoferii care au comis mai multe încălcări să fie lipsiţi de dreptul de a conduce.
Comentarii