Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Social

10 Iun. 2022 / 10:05

Nicolae Gribincea: Pre-vetting-ul şi evaluarea externă a judecătorilor şi procurorilor ar putea bloca sistemul judiciar pe o perioadă de până la patru ani

Epurarea sistemului judiciar este necesară, însă există riscul ca pre-vetting-ul şi evaluarea externă a judecătorilor şi procurorilor ar putea bloca sistemul judiciar pe o perioadă de până la patru ani. Opinia a fost exprimată de către preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea în cadrul emisiunii „Joi, cu Liliana Barbăroşie” de la postul public de televiziune. De cealaltă parte, reprezentanţii opoziţiei parlamentare susţin că o astfel de reformă fundamentală trebuia să se bucure de consens politic în Legislativ, însă guvernarea a ignorat orice iniţiativă venită din partea opoziţiei.

Deputatul socialist Vasile Bolea a menţionat că, deşi opoziţia a contestat la Curtea Constituţională legea privind evaluarea candidaţilor la funcţia de membru CSM şi CSP, aceasta şi-a delegat un reprezentat în comisia de evaluare. Potrivit lui Bolea, astfel, opoziţia va monitoriza buna desfăşurare a procesului de preselecţie.

„Noi am delegat un reprezentant al opoziţiei în această comisie de pre-vetting. Noi vom monitoriza cum va activa această comisie. Reprezentantul pe care l-am delegat va veghea ca toate procedurile să aibă loc în conformitate cu legea, să nu se întâmple aşa că viitorii candidaţi la funcţia de membru CSM sau CSP se îngălbenesc brusc. Pentru asemenea exerciţii e nevoie de un consens larg politic ”, a declarat Vasile Bolea.

La rândul său, preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, a declarat că nu are dubii asupra corectitudinii acestei comisii şi s-a arătat convins că PAS nu are nici un control asupra comisiei de evaluare a judecătorilor.
„Vă asigur că aceşti trei internaţionali: un fost judecător din Georgia, un fost procuror din SUA, un fost lucrător de rang înalt din Olanda nu-şi vor pierde reputaţia de dragul acesta”, a declarat Gribincea.
Totodată, expertul a menţionat că proces de curăţare a sistemului justiţiei va fi unul anevoios şi ar putea dura mult peste termenele prevăzute de legislaţie. Astfel, potrivit lui Gribincea, evaluarea candidaţilor la funcţia de membru CSM şi CSP s-ar putea finaliza până la sfârşitul acestei veri, însă mult mai îndelungată va fi perioada de evaluare a judecătorilor şi procurorilor.

„Eu văd două riscuri mari. Unu. Noi nu vom avea oameni care pe o perioadă scurtă de timp să ia locul celor care va pleca din sistem. Doi. Acest proces se va lungi o perioadă cam mare de timp - 3-4 ani”, a spus Gribincea.
Expertul a menţionat că, cei care vor trece cu brio evaluarea, nu vor fi angajaţi automat, ci vor trebui să obţină voturile CSP şi CSM. La polul opus, magistraţii şi procurorii, care nu vor trece de comisia pre-vetting, nu vor fi excluşi imediat din sistem. Acest lucru se va produce la următoarea etapă de evaluare externă a judecătorilor şi procurorilor.

În acelaşi timp, Gribincea a menţionat că la fel de important este ce va fi după această epurare. 

„Această reformă este cuplată cu multe riscuri, unul dintre care este independenţa judecătorilor. Judecătorii ar putea să se teamă de guvernare că va mai face un vetting. De aceea, este nevoie de concentrarea şi pe alte reforme decât vettingul. Acordarea unei mai mari independenţe judecătorilor, care au trecut acest vetting, transparentizarea sistemului şi fortificarea mecanismelor ce vor trebui să lucreze după vetting: procurorii anticorupţie, ANI, CSM, CSP. Vettingul se va termina în 3-5 ani. După aceasta, noi vom trebui să fim capabili să lucrăm, cum trebuia să lucrăm fără vetting”, a conchis Gribincea.

Comentarii