Ştiri

Sursa imaginii: facebook.com

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Social

08 Aug. 2022 / 13:05

Oleg Serebrian: Numărul de solicitări privind acordarea cetăţeniei Republicii Moldova pentru locuitorii din stânga Nistrului a crescut

În pofida contextului general complicat din regiune, procesul de reintegrare socială a celor 2 maluri ale Nistrului este evident. În ultimul timp a crescut numărul de solicitări de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova pentru locuitorii din stânga Nistrului, precum şi cel de înregistrare la Chişinău, a întreprinderilor din această regiune – a declarat vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian. Unii experţi sunt de părerea că pe parcursul acestui an de guvernare autorităţile de la Chişinău au făcut faţă celei mai mari provocări – menţinerea securităţii statului în contextul războiului din Ucraina, relatează Radio Moldova.

Proiectele de sporire a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului implementate cu suportul partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova au un impact benefic, inclusiv pe dimensiunea economică. În prezent, peste 70 % dintre exporturile din regiunea transnistreană sunt în UE, a precizat vicepremierul Oleg Serebrian.

„Economia de pe cele două maluri ale Nistrului este mult mai integrată acum decât era acum câţiva ani şi asta este un mecanism de reasigurare, în condiţiile de securitate actuale. Ţin să menţionez şi faptul că peste 70 la sută din exporturile este cu Uniunea Europeană, inclusiv cu România, tranzitând partea dreaptă a Nistrului, teritoriul controlat de autorităţile de la Chişinău”.

În condiţiile actuale de securitate regională, autorităţile de la Chişinău au reuşit să asigure securitatea statului ceea ce este foarte important susţine expertul Mihai Mogîldea.

„Atâta timp cât formatul 5+2 este unul ineficient cele două părţi care au statut de mediatori pentru că Ucraina şi Federaţia Rusă se află în război. De aceea nu poate fi agreată la ora actuală o formulă de reglementare politică, în acelaşi timp am observat în ultimele luni că există nişte acorduri informabile între Chişinău şi Tiraspol privind livrarea de energie electrică şi transportul de deşeuri metalice către uzina de la Rîbniţa”, a menţionat expertul.

Din motive necunoscute nu au fost obţinute rezultate în ceea ce priveşte procesul de reintegrare deoarece cei doi mediatori din formatul 5+2 Ucraina şi Federaţia Rusă sunt în război, cel mai important că nu s-a reuşit atragerea Republicii Moldova în acest conflict armat.

Comentarii