Sursa imaginii: protv.md
Postat de: Mazur Rodica
Ştiri / Social
09 Sep. 2019 / 19:50
Problema mirosului urât din capitală, în vizorul autorităţilor municipale
Problema mirosului urât din capitală este în continuare în vizorul autorităţilor municipale. Responsabilii de la Apă-Canal Chişinău dau asigurări că întreprind măsuri pentru a remedia situaţia de la Staţia de Epurare. Totodată, la Primăria capitalei ar fi avut loc mai multe întruniri, în căutare de soluţii, iar în zilele următoare urmează dezbateri publice la acest subiect, relatează Moldova 1.
„Ca Staţia de Epurare să lucreze şi mai bine noi am întreprins măsuri, am mai pornit un aer lift suplimentar în lucru, am pornit o turbosuflantă suplimentară, dar acestea vor fi nişte cheltuieli suplimentare, pentru tratarea nămolului cu care este supra încărcată staţia. Totodată s-au efectuat măsuri ce ţin de verificarea colectoarelor cu diametru de 500 cilindri în zona Codru, Sângera, pentru depistarea racordărilor neautorizate”, a declarat Anatol Lichii, director la Apă-Canal Chişinău.
„Sper că Inspecţia Ecologică şi Procuratura, şi Ministerul Afacerilor Interne va depista persoanele care au deversat în colectoarele noastre. A avut loc o şedinţă a consiliului de administrare a societăţii unde s-a discutat problema respectivă. Noi preconizăm dezbateri publici pe tema dată încercăm să monitorizăm în permanenţă situaţia”, a menţionat Adrian Talmaci, primar interimar de Chişinău.
Săptămâna trecută, Apă-Canal Chişinău anunţa că sursa de poluare ar fi un producător de vodcă de pe strada Munceşti. Procuratura Generală a dispus iniţierea a două procese penale pentru elucidarea circumstanţelor, identificarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciilor.
Şi Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a anunţat că Inspecţia pentru Protecţia Mediului a prelevat probe de apă din mai multe puncte pentru efectuarea investigaţiilor de laborator. Rezultatele testelor au arătat o depăşire substanţială a normei de poluanţi în apele râului Bâc. Nivelul azotului amoniacal, care trebuie să se încadreze în norma de 2 mg la un decimetru cub ajungea până la 78 de mg.
De asemenea, conţinutul de fosfor a fost de patru ori mai mare decât norma admisă, iar cel de detergenţi - de aproape 50 de ori mai mare decât prevede norma.
Comentarii