Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Social

01 Noi. 2022 / 19:16

Inspectoratul pentru Protecţia Mediului atenţionează populaţia despre interzicerea arderii frunzelor (VIDEO)

Odată cu venirea toamnei, toţi gospodarii fac ordine pe lângă case şi câmpuri, iar tot gunoiul şi frunzele adunate ajung direct pe foc. Potrivit specialiştilor în domeniu, substanţele nocive ce se elimină de la arderea deşeurilor, resturilor vegetale şi frunzelor se acumulează în atmosferă şi au un impact negativ asupra biodiversităţii dar şi a sănătăţii oamenilor, relatează Moldova 1.


Cei mai afectaţi sunt copiii, bătrânii şi bolnavii de boli respiratorii. În acest context, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului atenţionează populaţia despre interzicerea arderii frunzelor şi a resturilor vegetale şi informează că vor efectua controale.

Mulţi dintre gospodari, în locul arderii frunzelor uscate, încearcă să găsească metode alternative, folosind frunzele în calitate de compost pentru a avea anul viitor o recoltă bogată. Vera Covali din satul Bâc şi-a instalat o ladă de depozitare a frunzelor şi a altor resturi vegetale chiar în propria curte. 

„Noi toată vara strângem din grădină cea ce rămâne, iarbă nu aruncăm sau să dăm foc dar punem aici, avem şi îngrăşăminte la primăvară punem în grădină şi ne bucurăm de roadă bună. Acum acesta este plină trebuie să facem alături alta”, spune Vera Covali, locuitoare satul Bâc.
 
Metoda de ardere a frunzelor este uitată în satul Bâc, din municipiul Chişinău. Oamenii spun că folosesc inteligent frunzele şi resturile vegetale din grădină şi curte.

„Am un nuc la poartă permanent le strângem, le aruncăm pe câmp şi le arăm la primăvara şi asta este tot. Este periculos să dăm foc acum şi cu vântul şi cu toată ecologia acesta este foarte periculos”;

„Ce mai rămâne le strângem, le punem grămadă până la primăvară şi le punem pe câmp. Când arăm se schimbă se prelucrează pământul”;

„Le pun în grădină frunzele şi se ară cu tractorul şi dă îngrăşăminte la pământ. Nu, nu le dăm foc”, spun oamenii.

Potrivit specialiştilor, arderea resturilor vegetale în spaţiu deschis are consecinţe grave. Substanţele nocive din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, iar în consecinţă, sunt emanate gaze toxice.

„Una din metodele de a reutiliza frunzele este compostul. Putem compensa acasă pe platforme individuale dar trebuie să fim atenţi ca să nu aibă impact asupra apei. O recomandare care o consider foarte utilă la fiecare pom plantat în jur puneţi frunzele care sunt”, recomandare vine din partea Cristinei Gheorghiţa, inspector pentru Protecţia Mediului. 

Potrivit Inspectoratului pentru Protecţia Mediului, amenda pentru arderea resturilor vegetale pentru persoanele fizice este de până la 15 mii lei iar pentru persoanele juridice până la 60 mii lei.

 

Comentarii