Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Social

17 Aug. 2022 / 18:32

Recomandările psihologului: Când poate fi pregătit copilul pentru a merge la şcoală (VIDEO)

Odată cu apropierea vârstei şcolare, cei mai mulţi dintre părinţii se întreabă dacă este sau nu pregătit copilulul lor pentru una dintre cele mai mari provocări ale vieţii, cea de a fi elev. Potrivit responsabililor din educaţie, dar şi psihologilor, acest aspect include mai multe componente cum ar fi dezvoltarea fizică sau a limbajului. Succesele şi bunăstarea viitorului şcolar sunt direct proporţionale cu gradul de pregătire pentru aceasta primă treaptă academică, relatează Moldova 1.


La Centrul psiho-socio-pedagogic din capitală câţiva copii îşi aşteptau rândul pentru a fi evaluaţi psihologic. Printre ei era şi Tatiana Luter cu fiul său, care ieri a mers pentru ultima dată la grădiniţă. Cu toate că băiatul are şase ani, femeia spune că acesta este pregătit să devină elev cu acte în regulă.

„Am cumpărat câteva cărţi pentru începători. Am practicat cititul şi scrisul. L-am învăţat pe fiul meu literele. Cred că este pregătit deja să meargă la şcoală, deoarece el singur îmi zice că vrea. Îl văd deja mai independent”, a menţionat Tatiana Luter.

„M-am săturat să merg la grădiniţă şi vreau deja la şcoală, să învăţ, să aflu lucruri noi. Mama deja mi-a cumpărat caiete, pixuri, creioane şi ghiozdan”, a spus şi Daniel Luter, în vârstă de 6 ani.

Experţii în domeniu menţionează că vârsta perfectă pentru această etapă este cea de 7 ani, iar primordial este pregătirea viitorilor elevi, deoarece şcoala nu ar trebui să fie percepută că o povară pentru cel mic.

„Recomand părinţilor ca să întrebe copilul cum percepe el şcoala. Dacă copilul ne spune că la şcoală merge ca să aibă prieteni noi, să se împrietenească cu colegii, e bine, dar pe lângă aceasta noi vom mai avea şi unu, doi, trei. Excludem din comunicarea cu copii acel trebuie. Copilul dacă nu a avut până acum responsabilităţi nici nu i le tranşăm aşa repede”, a explicat psihologul Lilia Maximenco.

Potrivit specialiştilor, pregătirea pentru şcoală ar trebui să înceapă cu cel puţin un an înainte. Studiile demonstrează că adaptarea noul statut de elev durează între 3 săptămâni şi 2 luni.

Comentarii