Ştiri

Sursa imaginii: Facebook:Luminiţa Dumbrăveanu

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

30 Ian. 2021 / 14:06

Reputatul jurnalist şi scriitor Efim Josanu a fost petrecut pe ultimul drum

Regretatul jurnalist, scriitor, comentator sportiv, primul preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS) s-a întors astăzi pentru totdeauna la baştină, satul Ciulucani, raionul Teleneşti. A fost dorinţa regretatului şi dragului nostru coleg pe care i-a spus-o fiului Virgiliu în ultimile zile de viaţă, atunci când se afla pe patul de spital, relatează Mesager.

Într-o atmosferă de îndurerare şi profundă tristeţe, oamenii veneau să-i aducă un ultim omagiu lui Efim Josanu la Biserica „Învierea Domnului” de la Cimitrul „Sfântul Lazăr” din capitală.

„Ne-am ştiut vreo 50 de ani. Am fost la debutul lui în calitate de comentator în studioul 1 al televiziunii. A fost de o tenacitate deosebită, un om care şi-a construit cariera. A făcut carte bună, o prezenţă bună în emisie”, a declarat jurnalistul Mihai Scoarţă.

„A văzut partea frumoasă a vieţii întotdeauna şi ne-a arătat-o şi nouă. Era un model de vorbire românească şi a făcut foarte mult în jurnalismul autohton pentru că a introdus terminologia sportivă românească în audiovizualul naţional”, a spus Viorica Cucereanu, jurnalistă.

„O personalitate care a educat şi a îndrumat foarte multe generaţii de jurnalişti la televiziunea Moldova 1, dar şi la la Radio Moldova. Ne-a învăţat întotdeauna să fim corecţi, să fim sinceri, să fim cinstiţi faţă de cei care ne ascultă, care ne văd. Este o mare pierdere, cred că şi pentru oamenii de rând, fiindcă un asemenea om, cu o asemenea inimă mare, cu un suflet bun, cald, cât o pâine caldă, se nasc mai rar”, afirmă Valentina Eşanu, producătoare la Radio Moldova.

Au fost alături şi colegii din domeniul sportului.

„A fost cel care a iubit sportul, a promovat sportul, valorile olimpismului. A fost şi va rămâne în inimile noastre ca un bun prieten al sportului şi al mişcării olimpice”, a menţionat Nicolae Piatac, prim-vicepreşedinte al CNOS.

Sportivul, istoricul şi politicianul Octavian Ţîcu l-a cunoscut pe Efim Josanu în 1995, atunci când a fost calificat la Jocurile Olimpice.

„Şi domnul Josanu a ieşit la postul de televiziune Moldova 1 şi a spus: Ştiţi, s-a întâmplat un lucru miraculos, un băiat dintr-un sat de peste Prut s-a calificat la Jocurile Olimpice. Pentru mine asta a însemnat o recunoaştere supremă. M-am regăsit în toate paginile pe care le-a scris şi îmi este greu să cred că nu va mai fi”, a specificat Octavian Ţîcu.

Şi copiii lui Efim Josanu sunt profund îndureraţi. Fiica - Constanţa a organizat o slujbă în SUA, acolo unde este înmormântată şi mama, soţia lui Efim Josanu - Stela, iar fiul Vergiliu spune că îi ţine minte poveţile.

„Tot timpul mă îndemna să fac sport, să fiu activ, era vesel, glumeţ, aşa îl ţin minte pe el, deja îmi rămâne numai în amintire”, a declarat fiul Vergiliu Josanu.

După slujba de pomenire, oficiată la Biserica „Învierea Domnului”, cortegiul funerar s-a îndreptat spre satul Ciulucani, raionul Teleneşti. A fost dorinţa lui Efim Josanu să-şi doarmă somnul de veci la vatra strămoşilor.

Comentarii