Ştiri

Sursa imaginii: trm.md

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Social

08 Iul. 2022 / 17:48

În premieră la Moldova 1: „Şciotîjnăvîc” - emisiune de ştiri şi analiză în limba ucraineană la Moldova 1 (VIDEO)

Premieră pentru spaţiul mediatic din Republica Moldova. Televiziunea publică Moldova 1 lansează o emisiune de ştiri şi analiză în limba ucraineană. În acelaşi timp, reluăm difuzarea emisiunii „Svitanok” cu feţe noi. Emisiunea de cultură dedicată comunităţii ucrainene din ţara noastră va fi moderată de o ucraineancă refugiată din Lvov.


Emisiunea „Şciotîjnăvîc” va fi difuzată în fiecare sâmbătă la ora 11:40. E o emisiune-săptămânal de ştiri şi analiză, prima ediţia apare chiar în această săptămână, în zece iulie.



„Auditoriul nostru vor fi ucrainenii Moldovei, şi ucrainenii refugiaţi şi noi vom vorbi despre viaţa lor în Moldova. În emisiune vor fi ştiri din Republica Moldova, din actualitatea internaţională care vor avea priză la auditoriul postului public de televiziune Moldova 1”, a relatat producătoarea Daria Rusu.

Olga Gornîh e o muziciană care activa în Lvov până la invazia rusească asupra Ucrainei. Ea s-a refugiat la Chişinău şi va prelua emisiunea culturală „Svitanok”.



„Este o emisiune socioculturală despre viaţa ucrainenilor din Republica Moldova, despre viaţa refugiaţilor, despre viaţa oamenilor strămutaţi temporar, despre coabitarea lor cu moldovenii, despre punctele lor comune, interesele comune, despre cum trăiesc, cum se integrează, despre aspectele culturale ale vieţii ucrainenilor din Republica Moldova”, a menţionat prezentatoarea, Olga Gornîh.

Ştirile şi analiza de limbă ucraineană reprezintă o premieră pentru Republica Moldova. 

„E un moment în care recuperăm practic o datorie pe care o avem faţă de cetăţenii ucraineni şi de etnicii ucraineni, cetăţeni ai Republicii Moldova, pentru că ei sunt cei mai numeroşi, multă vreme i-am tratat ca pe o minoritate care vorbeşte limba rusă şi ca şi cum era suficientă această limbă. Acum încercăm să le vorbim vorbitorilor de limbă ucraineană în limba lor”, a declarat directorul TRM, Vlad Ţurcanu.

Impactul nu se va face văzut imediat, dar ucrainenii au nevoie de ştiri utile din şi despre Republica Moldova. Totuşi e un pas important care deschide noi perspective, susţine ambasadorul ucrainean Marko Şevcenko.

„După părerea mea, este un pas foarte important şi pentru minoritatea ucraineană din Republica Moldova care este populaţia autohtonă şi pentru ucrainenii care au fost nevoiţi să fugă în Republica Moldova în căutarea unui loc mai sigur. Mai bine facem acest pas acum decât mai târziu, sigur că dacă ar fi fost făcut mai devreme, 30 de ani, 20 de ani în urmă, ar fi fost mult mai bine, dar avem ce avem”, a conchis ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Şevcenko.

Minoritatea ucraineană constituie peste şase procente şi jumătate din populaţia Republicii Moldova, iar 77 de mii de refugiaţi ucraineni s-au stabilit temporar în ţara noastră.

Comentarii