Ştiri

Sursa imaginii: trm.md

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Social

02 Iul. 2022 / 17:50

Ştefan cel Mare şi Sfânt, comemorat la Chişinău (VIDEO)

Faimosul voievod al neamului nostru, Ştefan cel Mare şi Sfânt, a fost cinstit astăzi la Chişinău. Istorici, cetăţeni simpli şi reprezentanţi ai diferitor partide politice au depus flori la monumentul ilustrului domnitor din centrul capitalei, cu prilejul celor 518 ani de la trecerea în nemurire a celui mai slăvit voievod al Moldovei, relatează Moldova 1.


În faţa monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, un sobor de preoţi au oficiat o slujba de pomenire, iar corurile au intonat cântece patriotice.

Oamenii afirmă că modelul personalităţii lui Ştefan cel Mare, în timpul domniei căruia Moldova a cunoscut o perioadă îndelungată de glorie, ar putea inspira societatea contemporană.

„A fost şi a apărat ţara, credinţa şi neamul aceste ţări şi este o onoare ca să-l cinstim în această zi. El este viu pentru noi şi în sufletele noastre”.

„Pentru noi Ştefan cel mare a fost un domnitor sfânt, un voievod care într-adevăr şi-a iubit propria ţară, a luptat pentru păstrarea credinţei, a luptat pentru demnitatea acestui popor”.

„Să-l comemorăm pe Ştefan cel Mare, voievodul care a luptat pentru apărarea valorilor creştine. Doar atât, să urmăm ceea ce a spus Ştefan: „Moldova nu e a noastră, Moldova e a urmaşilor, urmaşilor noştri”.

„Este o lecţie de istorie în care noi conştientizăm cine suntem, pentru că Ştefan cel Mare a fost primul care ne-a unit şi ne uneşte şi astăzi, prin faptul că stăm în centrul Chişinăului, în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare, iar el doarme pe veci la Putna în cealaltă parte a ţării noastre”, a relatat deputatul AUR în Parlamentul României, Boris Volosatîi.

Ştefan cel Mare şi Sfânt a domnit aproape jumătate de secol. Marele voievod şi-a apărat cu dârzenie ţara şi neamul. A înălţat 47 de biserici şi mănăstiri, a promovat cultura şi învăţământul. Celebrul domnitor a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1992 .

Comentarii