Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

05 Sep. 2021 / 09:04

(VIDEO) Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” va debuta astăzi la Chişinău

Arta, muzica, frumosul sunt mereu o sursă a luminii, bucuriei, speranţei. O va demonstra şi în aceste timpuri de pandemie Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, la care vor participa artişti din 11 ţări. Evenimentul, ajuns la a 29-a ediţie, va debuta duminică, 5 septembrie, cu opera „La Traviata” de Giuseppe Verdi, relatează Moldova 1.


„M-am bucurat că programul meu a fost liber în această perioadă şi am venit cu toată dragostea, cu toată bucuria să fiu alături de artişti renumiţi din Republica Moldova şi din alte ţări”, a spus Lucian Petrean, solist al Operei Naţioale din Bucureşti.

„Sunt fericită să cânt în opera „La Traviata” la Chişinău sub bagheta maestrului Yurkevych. Am evoluat împreună şi la concertul extraordinar consacrat independenţei Ucrainei pe 24 august, iar pe 14 septembrie voi cânta la inaugurarea stagiunii Teatrului de operă din Praga. Violeta din „La Traviata” este visul oricărei interprete: trăieşti în scenă stări dramatice, lirice, tragice. Mori din dragoste”, afirmă Lucie Kaňková, soprană din Cehia.

Tenorul spaniol Celso Albelo, o vedetă mondială, care cântă pe cele mai renumite scene de operă din lume, afirmă că arta este acum o prioritate.

„Cultura dintotdeauna este foarte importantă, dar mai ales în asemenea momente dificile pentru omenire. Noi artiştii suntem obligaţi să le aducem spectatorilor o stare de bine, să le înălţăm spiritul. Asta facem în toată lumea, pentru asta am venit să cânt pentru a doua oară la festivalul de operă de la Chişinău”, a declarat Celso Albelo, solist din Spania.

Şi artiştii noştri aşteaptă cu nerăbdare evenimentul, care din 1990 este un simbol muzical al începutului de toamnă la Chişinău. 

„O sărbatoare a muzicii la Chişinau, dar, cu părere de rău, sunt restricţii de COVID şi e complicat, dar e sărbătoare”, a specificat Petru Racoviţă, artist al poporului.

Festivalul reprezintă un omagiu şi o expresie a recunoştinţei aduse Mariei Bieşu, primadona Operei Naţionale care a iniţiat sărbătoarea muzicii la Chişinău în 1990. Actuala ediţie se deosebeşte de cele precedente.

„Acum, cu respectarea tuturor rigorilor antiepidemice, vom avea sala ocupată doar 25%. Festivalul se va extinde pe o durată mai mare, vor fi patru spectacole de operă, două de balet şi un concert de gală”, a menţionat Andriy Yurkevych, prim-dirijor la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”. 

Concertul de gală, la care tradiţional vor fi interpretate arii din spectacolele de operă în care a evoluat celebra Maria Bieşu, va avea loc pe 26 septembrie.


 

Comentarii