Ştiri

Sursa imaginii: Facebook/Biblioteca „Onisifor Ghibu”

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Cultură

12 Noi. 2022 / 21:38

„Niciodată pierdută, feminitatea” – carte de Rodica Iuncu, lansată la Chişinău (VIDEO)

Spectacolul vieţii şi al scenei a şapte mari artiste plecate în eternitate este esenţa cărţii intitulată: „Niciodată pierdută, feminitatea”. Autoarea, Rodica Iuncu, jurnalistă, scriitoare şi critic muzical, a surprins momentele mai puţin cunoscute, clipele de glorie, dar şi destinele dramatice ale protagonistelor, relatează Moldova 1.


Cartea începe cu evocarea Tamarei Ciobanu, continuă cu Angela Păduraru, Maria Drăgan, Nina Ermurachi, Tamara Chiţaniuc, Ana Barbu şi Maria Bieşu. Un act recuperatoriu pentru cultura naţională, afirmă exegeţii, în timp ce autoarea spune că, întâi de toate, şi-a propus... „să le readuc în actualitate, să ne amintim de ele cu atât mai mult, că au avut fiecare, în mod special, un destin dramatic. Aşa a fost epoca în care ele au trăit şi această lansare nu e altceva decât o omagiere a acestor interprete”.

Portretele cântăreţelor, transpuse în eseuri tulburătoare din care nu lipsesc clipele de glorie scenică, dar şi căderile, disperarea, au impresionat cititorii.

„Rodica a avut marea inspiraţie să facă aşa ca să nu se aşeze praful peste aceste nume sonore cândva pe scenele noastre şi nu numai”, a declarat Zinaida Julea, artistă a poporului.

„O carte testament despre aceste excepţionale artiste, mari artiste. Le leagă pasiunea pentru muzică, pasiunea pentru viaţă, dragostea pentru oameni”, este de părere Svetlana Bivol, preşedinta Uniunii Muzicienilor.

„Cartea aceasta este un monument. O astfel de carte putea s-o scrie numai Rodica Iuncu. Aici este şi durerea, şi bucuriile, şi toate trăirile cântăreţelor noastre care nu au fost preţuite la justa valoare”, a menţionat Vasile Iovu, artist al poporului.

Acum, Rodica Iuncu lucrează la o carte despre tânăra generaţie de artişti.

„Interpreţii care au intrat deja în circuit internaţional: vocalişti, violonişti, pianişti - ei mă interesează, tinerii, dar nu putem să uităm şi de valorile noastre care deja nu mai sunt printre noi, dar au lăsat un tezaur”, a declarat Rodica Iuncu, autoarea cărţii.

Cartea „Niciodată pierdută, feminitatea” a apărut cu suportul financiar al Ministerului Culturii.

Comentarii