Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Cultură

27 Oct. 2021 / 13:27

Un secol de la naşterea Regelui Mihai a fost marcat la Chişinău (VIDEO)

Aniversarea de 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai a fost marcată şi la Chişinău. Cercetătoarea Aliona Grati a lansat o monografie şi un film documentar despre relaţia ultimului rege al României cu Basarabia şi despre vizitele monarhului la Chişinău. Evenimentul s-a produs la Biblioteca municipala Bogdan Petriceicu-Hasdeu, relatează Moldova 1.


„Fiind interesată de acest subiect, am citit cam tot ce s-a scris despre monarhie în ultimii 20 de ani. S-a scris mult şi am băgat de seamă că Basarabia este tratată unilateral sau aproape deloc, cel puţin sub aspectul acesta al relaţiei Regelui Mihai cu Basarabia. Mi-am propus să scot în evidenţă relaţia dintre Regele Mihai şi basarabeni, mi-am propus să aflu ce a mai rămas în memoria basarabenilor după atâtea decenii de ocultare a temei, când istoriografia sovietică ne interzicea sau ascundea aproape de tot existenţa monarhilor români”, a spus doctorul habilitat, cercetătoarea Aliona Grati. 

Dincolo de cercetările ştiinţifice, documentele din arhive, în carte sunt multe evocări şi amintiri ale oamenilor de rând. „Regele era iubit de basarabeni, Regele era considerat înţelept, era considerat frumos, aproape toate liceenele se îndrăgostise de el”, susţine autoarea. 

 Apariţia editorială este necesară şi foarte interesantă, cel puţin asta au spus primii cititori.

 „Este o combinaţie reuşită între stilul artistic şi stilul istoric. M-a impresionat felul de îmbinare a documentelor de arhivă, a trăirilor şi a memoriei colective. Într-adevăr, Regele Mihai este un simbol al naţiunii noastre”, a spus cercetătoarea în cadrul Institutului de Istorie Cristina Gherasim. 

 „Lui  i-a fost dat să decidă cu înţelepciune în momentele de cumpănă ale naţiunii române şi acest lucru reiese din paginile acestei minunate monografii dedicate regelui, care aici, la Chişinău, iată, prima data după 70 de ani revine”, a menţionat directorul adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău Cătălin Bordeianu. 

„Această carte este pentru generaţia pe care o reprezint, este o şansă de a umple un gol pe care-l avem toţi, cu părere de rău, o şansă de a revendica un rege care este şi al nostru şi o lectură foarte savuroasă şi plăcută la nivel de beletristică, dar şi istorie”, a remarcat doctoranda Rodica Gotca.

 Discuţiile despre carte au fost urmate de premiera unui documentar despre vizitele Regelui Mihai la Chişinău.

„Filmul apare în cadrul unui proiect care se intitulează „Arta şi mitopoetica oraşului Chişinău”. Pelicula este realizată pe marginea rezultatelor ştiinţifice ale unui proiect de la Universitatea de Stat din Moldova, în colaborare cu Direcţia cultură a municipiului Chişinău. Cei care vorbesc în acest film sunt cercetători ştiinţifici şi ceea ce ne comunică sunt rezultatele lor ştiinţifice”, a explicat realizatoarea filmului, Aliona Grati. 

Monografia „Regele Mihai şi Basarabia. O poveste uitată de neuitat” va fi distribuită in bibliotecile din Republica Moldova, iar documentarul poate fi vizionat pe pagina revistei de studii culturale şi literare „Dialogică”.

Comentarii