Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Economic

09 Sep. 2022 / 21:07

Andrei Spînu: „Noi nu vom ajunge în asemenea situaţie în care să deconectăm lumina”

Republica Moldova nu va rămâne fără lumină, iar dacă „Gazprom” va sista livrarea gazelor către ţara noastră, atunci rezervele acumulate vor fi suficiente pentru o lună. Declaraţiile au fost făcute, vineri de către vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

„Eu la fel sunt din sat şi ştiu foarte bine. Am trăit inclusiv atunci când se stingea lumina şi îmi făceam lecţiile la lumânare. Vreau să asigur oamenii că nu vom ajunge în astfel de situaţii. Noi nu vom ajunge în asemenea situaţie în care să deconectăm lumina. Vom face tot posibilul să nu ajungem acolo”, a declarat Andrei Spînu.

În cazul în care concernul „Gazprom” va decide să sisteze livrarea gazelor către Republica Moldova, aceasta înseamnă şi deconectarea malului stâng. În acest caz, potrivit vicepremierului, ţara noastră va achiziţiona energie electrică 100% din Ucraina. „Există şi posibilitatea de achiziţionare a energiei electrice din România, însă în prezent tariful este mult prea mare”, a spus Andrei Spînu.

Cât priveşte aprovizionarea cu gaze naturale, vicepremierul a menţionat că rezervele acumulate până în prezent – circa 35 de milioane de metri cubi – sunt suficiente pentru o lună, în cazul în care „Gazprom” va sista complet livrările.

Dar pentru aceasta, fiecare dintre noi trebuie să facă mici paşi pentru a economisi. „Să stingem lumina când ieşim din cameră, să izolăm ferestrele uşile, să dăm caloriferele la 19 grade”, a mai spus Andrei Spînu.

Comentarii