Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Economic

25 Aug. 2022 / 20:25

Experţi în economie: Independenţa economică a Republicii Moldova este una tumultoasă

În cei 31 de ani de independenţă pe palierul economic Republica Moldova a avut şi unele succese, dar şi multe eşecuri. Economia ţării noastre rămâne subdezvoltată şi necesită multe investiţii, spun analiştii economici. Relaţiile economice externe sunt unul dintre cele mai mari succese ale ţării, spun experţii, care se referă la faptul că Republica Moldova a reuşit să-şi diversifice parţial pieţele de desfacere a produselor autohtone. Însă statul nostru trebuie să se concentreze pe modernizarea tuturor sectoarelor economice, inclusiv în agricultură, dar şi în domenii de inovare, cum este sectorul IT, relatează Radio Moldova.

La 27 august 1991, Republica Moldova nu doar a devenit stat independent, dar a fost pusă şi în faţa situaţiei de a revizui, practic, peste noapte şi sistemul economic.

Concomitent cu renunţarea la un regim politic totalitar şi o economie planificată, Republica Moldova s-a angajat să construiască o economie de piaţă. Tranziţia către o economie bazată pe principiile pieţei libere a reprezentat un traseu plin de cotituri cu unele progrese, dar şi cu multe eşecuri, spune economistul Viorel Gîrbu. Potrivit lui, deşi au existat anumite încercări de a asigura o stabilitate economică, de-a lungul celor 31 de ani de independenţă, ţara noastră a fost lovită de multe crize pe care nu a ştiut să le gestioneze corect. Viorel Gîrbu a subliniat că Republica Moldova trebuie să-şi revizuiască politica de tranziţie la o economie liberă, să depună multe eforturi în domeniul adaptării cadrului instituţional, regulator, dar şi al eficientizării randamentului producătorilor locali.

„Ne-a reuşit o anumită tranziţie către o economie de piaţă, dar nu este întru totul aplicată. Pe piaţa energetică se poate de avansat şi mai mult. Agricultura este o ramură economică importantă, dar a pierdut destul de mult ca pondere în PIB, sectorul respectiv este subdezvoltat. Noi am pierdut foarte mult din industrie, s-a dezvoltat în special industria uşoară, dar cu investiţii străine şi aici veniturile sunt mici. Suntem conectaţi la un sistem econonic mai performant, dar poziţia noastră în acest sistem este joasă. Putem să remarcăm dezvoltarea sectorul IT. Aici Republica Moldova într-adevăr a reuşit o performnţă destul de bună. Ce se poate face? Trebuie să gestionăm corect procesul de tranziţie economică. Noi încercăm să preluăm standartele europene şi prin aceasta aşteptăm că economia moldovenească va fi europeană, dar nu este adevărat. Noi trebuie să gestionăm corect procesul de tranziţie de la economia subdezvoltată pe care o avem către o economie dezvoltată europeană”, a spus economistul Viorel Gîrbu.

De o părere similară este şi economistul Adrian Lupuşor. El menţionează că eşecurile din economia naţională sunt vizibile în special când privim nivelul de dezvoltare economică a ţărilor vecine, care au trecut printr-un proces de tranziţie similar. Potrivit lui, cel mai mare potenţial economic al ţării noastre şi unde trebuie să ne concentrăm eforturile în următorii ani sunt sectorul agricol, sectorul inovaţiilor şi IT.

„Economia Republicii Moldova a devenit o economie deschisă, ceea ce este un lucru bun, pentru că noi suntem o piaţă mică. În ceea ce ţine de instituţii funcţionale şi securitatea economică aici desigur că noi nu am progresat foarte mult. Este suficient să privim peste Prut. Pe parcursul acestor 31 de ani decalajul economic între Republica Moldova şi România a crescut. La capitolul atractivităţii investiţionale suntem codaşi. Materia primă din sectorul agricol trebuie să fie pusă în valoare prin investiţii în procesarea materiei prime. Şi în al doilea rând, trebuie să punem accent pe oamenii, care pot genera inovaţii. Cine ar fi crezut mai mulţi ani în urmă că Republica Moldova va produce de exemplu drone sau va asambla troleibuze electrice, care circulă prin SUA”, a spus economistul Adrian Lupuşor.

Pe parcursul celor peste 3 decenii de independenţă Republica Moldova a înfruntat mai multe provocări şi crize economice. în primii 10 ani după declararea independenţei, ţara noastră a înfruntat un declin economic de proporţii. Produsul Intern Brut s-a redus practic de trei ori. În special a afectat-o criza economică din 1998 din Rusia, în condiţiile în care acest stat era de departe cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Atunci a fost înregistrată şi cea mai puternică devalorizare a leului moldovenesc. Criza mondială din 2009 a afectat şi economia naţională, a urmat criza bancară din 2015, criza pandemică, iar în prezent ne confruntăm, ca practic întregul continent, cu o criză energetică şi o creştere mare a preţurilor. În prima jumătate a acestui an inflaţia a depăşit 30% din cauza preţurilor înalte la produse energetice, agroalimentare şi a războiului din Ucraina. Totuşi, unele crize pot crea şi oportunităţi. De exemplu după ce în anii 2000, economia naţională s-a confruntat cu embargourile impuse de Federaţia rusă produselor agroalimentare şi vinicole autohtone, pe termen mediu aceasta a avut şi un efect pozitiv conducând la reorientarea şi diversificarea şi exporturilor naţionale.

Comentarii