Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

14 Ian. 2022 / 16:00

Facturile au ajuns o adevărată povară pentru cei mai mulţi dintre moldoveni (VIDEO)

Povara facturilor se face tot mai simţită în rândul populaţiei. Scumpirile la gaz şi frigurile de afară aproape au dublat facturile în decembrie, oamenii pun bani deoparte şi se pregătesc de noile scumpiri prognozate pentru luna aceasta, relatează Moldova 1.


Emilia Buinovchii locuieşte împreună cu soţul său într-un apartament cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi. Pentru căldura şi gazul consumat luna trecută, femeia trebuie să achite aproximativ 1700 de lei, totuşi problema este că nu-i ajung bani, ea are o pensie de 2000 de lei.

„ Am primit 1608, foarte mare. Noi înainte am avut oleacă de datorie, dar acum am plătit tot pentru că în februarie o să fie mai mult şi o să intrăm în datorii”, a mărturisit femeia.

 Unii spun că au plătit pe facturi de două ori mai mult, iar soluţia e să strângă cureaua şi să reducă cheltuielile.

„ Eu economisesc, la mine se duc două cuburi de gaz, adică numai pe căldură mai mult se duce. Avem două camere şi eu economisesc gazul”;

„ S-a mărit la căldură, dacă era 200 acum este peste o mie, a fost mai frig în decembrie decât noiembrie”;

„ Noi am cheltuit foarte puţin. Iată acum dacă m-am dus de acasă, încălzire este autonomă am stins ziua şi noaptea aprind, undeva la 600 a venit”;

„O să fie greu. Compensaţie dă numai la încălzire oleacă, dar aşa nu. Greu trăim, au spus oamenii.

Într-o emisiune televizată, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban afirmă că tarifele la gaz ar putea să se scumpească din nou de la 11 la cel mult 15 lei. Mai mult, el susţine că înteprinderii îi lipsesc 35 de milioane de dolari ca să achite importul gazelor în această lună.

Între timp, deputatul Dan Perciun a confirmat că Guvernul e pregătit să compenseze noile majorări cu încă 700 de milioane de lei.

Comentarii