Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Economic

05 Sep. 2022 / 20:35

Vadim Ceban: Formula de calcul a tarifului la gaz ar putea să ne aducă un preţ de achiziţie mai mic în octombrie (VIDEO)

Formula nouă de calcul a preţului la gaz, negociată cu Gazprom ar putea să ne aducă un preţ mai mic abia din luna octombrie. Acum însă preţul de achiziţie este atât de mare pentru că reflectă situaţia pe piaţa internaţională. Declaraţiile au fost făcute de directorul Moldova gaz Vadim Ceban, în cadrul emisiunii Miezul Zilei, de la postul public de televiziune.


Potrivit lui Vadim Ceban, evoluţiile de pe piaţa internaţională creează premisele unor reduceri de preţuri abia de luna viitoare, întrucât din octombrie se inversează ponderea valorii gazelor naturale şi petrolului.

„Dacă nu va fi o fluctuaţie mare la burse va fi o anumită ajustare, în partea ce ţine de scăderea preţului dar noi totuşi nu mizăm ca va fi aşa mare, bruscă scăderea a preţului de achiziţie dar trebuie să luăm în calcul că până la urmă va fi o stabilitate mai bună pentru perioada trimestrului patru, pentru că ponderea produselor petroliere va fi în preţul de achiziţie pentru, în perioada de şase luni de zile şi respectiv în perioada aceasta având o pondere mai mare nu va fi o fluctuaţie atât de mare”, a declarat Vadim Ceban.

Întrebat despre ameninţările ce ţin de sistarea gazelor naturale, Ceban a afirmat că rezervele strategice şi instrumentele financiare disponibile vor stabiliza situaţia chiar şi în cazul unui scenariu sumbru.

„Este oferit instrumentul financiar cum sunt finanţele oferite de către BERD şi acest instrument are ca bază un fel de fond revolver şi 300 de milioane este totuşi un ajutor care poate în orice moment, cum este furnizorul central Energocom căruia a fost impus şi serviciul public de achiziţie a gazelor strategice sau de achiziţie a gazelor în caz de situaţie de urgenţă şi eu consider că gazele vor fi”, a spus Vadim Ceban.

În luna septembrie Republica Moldova achită un preţ de achiziţie a gazului de 1.883 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu 400 de dolari mai mare faţă de luna trecută. În prezent, tariful pentru metru cub de gaz este de 22, 99 lei, cu TVA inclus.

Comentarii