Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Economic

08 Sep. 2022 / 08:52

Vadim Ceban: Tariful real pentru un metru cub de gaze ar trebui să fie de 36 de lei

Tariful real pentru un metru cub de gaze ar trebui să fie de 36 de lei, în luna septembrie, susţine şeful de la „Moldovagaz”, Vadim Ceban. Acesta a mai precizat că va solicita Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) un tarif de 31 de lei cu TVA inclus, relatează Radio Moldova.

„Calculele noastre iau în consideraţie ce se va întâmpla începând cu 1 octombrie. Noi considerăm că vom avea contract, respectiv la 1 octombrie se schimbă formula şi preţul mediu ponderat, adică, preţul pentru lunile ulterioare va fi mai mic. Propunem să nu venim cu creşteri în fiecare lună şi după, să scădem în octombrie,  cel puţin să avem tarife aprobate la începutul lunii, pentru că atunci când se aprobă tarifele la mijlocul lunii şi pentru noi este mai încărcat”, a declarat Vadim Ceban.

Din 1 octombrie se modifică formula de calcul a preţului de achiziţie, în conformitate cu prevederile contractului semnat anul trecut de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. Astfel, 70% din cost se va forma în baza preţurilor la petrol, iar 30% - în baza preţului spot la gazele naturale, care a atins cote record în unele zile din luna august.

Acum consumatorii achită 22,99 lei pentru 1 metru cub de gaze naturale. Aceasta este o creştere de câteva ori, faţă de începutul toamnei lui 2021, când metrul cub de gaze costa 4,20 lei.

 

Comentarii