Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Eurovision

17 Mai 2022 / 11:25

Trupa "Zdob şi Zdub" şi Fraţii Advahov au revenit acasă: „Nu contează ce loc am ocupat. Important că am făcut sărbătoare” (VIDEO)

Trupa "Zdob şi Zdub" şi Fraţii Advahov au revenit acasă: „Trenuleţul” a răsunat la Gara din Chişinău, acolo unde reprezentanţii Republici Moldova la Eurovision Song Contest 2022 au susţinut o conferinţă de presă. Artiştii adus mulţumiri tuturor pentru susţinere, au vorbit despre emoţiile pe care le-au trăit pe scena de la Torino, Italia. Reprezentanţii ţării noastre spun că sunt mândri că au avut posibilitatea să cânte în limba română, dar mai ales au făcut ca întreaga Europă să cânte în limba română.


„Nu a fost trupa Zdob şi Zdub, nu au fost Fraţii Advahov. În scenă a fost Republica Moldova. ŞI vreau să vă spun că suntem mândri că am putut cânta în limba română, toată Europa a cântat în limba română şi s-au distrat alături de noi”, a declarat Vasile Advahov.

„Trenuleţul nostru a ajuns la destinaţie. Ne bucurăm foarte mut. Această piesă a ajuns şi răsună în inima Europei, au dansat, au cântat toţi cu noi şi suntem foarte mândri”, a declarat Vitalie Advahov.

„Ne-am simţit în Torino ca acasă. Am petrecut timpul frumos cu oamenii din Torino din Europa. Am revenit acasă şi cred că am luat locul cel mai bun. (…) Pentru mine Eurovision nu este o competiţie. Este un concurs de muzică, de prietenie, de pace. Toţi artiştii sunt oameni care aduc inima, talentul, muzica şi ei toţi sunt cei mai tari. Cred că nu are importanţă ce loc ai luat din partea juriului. Tu ai făcut sărbătoare pentru oameni”, a declarat Roman Iagupov.

„Teleradio-Moldova oferă toată platforma şi susţinerea de care dispune pentru ca Republica Modlova să fie reprezentată la Eurovision cât se poate de bine. Vreau să le spunem artiştilor noştri că, indiferent ce loc ar fi ocupat, pentru noi ei ar fi fost oricum pe primul loc. Pentru că atunci când evoluează Fraţii Advahov şi trupa Zdob şi Zdub, ei ne provoacă nişte emoţii unice, pe care se bazează, se clădeşte unitatea noastră în societate. I-am admirat pe Zdob şi Zdub şi Fraţii Advahov şi pe paginile ziarelor europene. Pentru toată lumea aceasta trebuie să fie un indiciu că Republica Moldova fost remarcată datorită artiştilor noştri”, a declarat preşedintele Companiei „Teleradio-Moldova”, Vlad Ţurcanu.

La rândul său, producătoarea Corina Caireac a menţionat că evenimentele teribile din Ucraina au dat peste cap pregătirile de Eurovision.

„Planurile erau măreţe şi frumoase, dar s-a întâmplat acest război şi proiectul nostru a pierdut o lună de zile. Am pierdut din capacitatea de a fi creativi, optimişti, dar ne-am zbătut. Mihai Gîncu, chitaristul bas, şi-a scos cu greu soţia şi cei doi copii din Kiev. În loc de 8 ore, soţiei i-a luat trei zile ca să ajungă la Chişinău. (…) Este absolut uman să nu te poţi ocupa de artă, mai ales când vii cu o piesă de o veselie debordantă ”, a declarat Corina Caireac.

„Am fost curajoşi să aducem acel foc de viaţă, muzica neamului. Noi am făcut acest lucru pentru că suntem profesionişti, artişti”, a adăugat Roman Iagupov.

„După prima repetiţie, după ce am văzut ce show-uri au pregătit alte ţări, cu lumini, cu artificii, cu fum etc. Stăteam şi noi şi ne gândeam să dăm puţin fum, ca să pară că suntem în tren. Am transmis un mesaj organizatorilor, iar după ce am primit un răspuns cu plata pentru acest fum. Am înţeles că mai bine cântăm cu energia şi cu dispoziţia noastră pentru că era foarte scump. 2 secunde de fum cost o mie şi ceva de euro”, a declarat Vasile Advahov.

Amintim că reprezentanţii Republicii Moldova la Eurovision, Zdob şi Zdub şi Fraţii Advahov, s-au clasat pe locul 7, obţinând 14 puncte din partea juriului şi 239 de puncte de la votanţii din Europa, fiind a doua ţară care a obţinut cele mai multe puncte din partea publicului. România s-a clasat pe locul 18 cu 65 de puncte. Iar câştigătoarea concursului Eurovision Song Contest 2022 este Ucraina cu piesa „Stefania”, acumulând 631 de puncte.

Comentarii