Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Internaţional

12 Mai 2022 / 09:35

Forţele ucrainene au aruncat în aer două poduri pentru a-i încetini pe ruşi în Lugansk

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat imagini din satelit care ar arăta două poduri distruse, dar şi alte echipamente de armament în satul Bilohorivka, în apropiere de oraşul strategic Lisiceansk, deţinut de ucraineni.

Şeful regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, a descris Bilohorivka ca fiind o "fortăreaţă" care - la fel ca oraşul Mariupol - "reţinea un număr mare" de trupe ruseşti. Armata rusă nu a comentat afirmaţia ucraineană, care nu a fost verificată în mod independent.

După ce nu a reuşit să captureze capitala Ucrainei, Kiev, şi nord-estul ţării în primele săptămâni ale invaziei sale, Rusia a declarat că se va concentra acum pe preluarea controlului total asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, învecinate, din est. Până în prezent, Moscova nu a reuşit să realizeze acest lucru.

Totodată, Ucraina a anunţat că a respins forţele Moscovei într-un contraatac care ar putea semnala o schimbare în ritmul războiului. Statul major al forţelor armate ucrainene a declarat că a recucerit Pitomnik, un sat situat pe autostrada principală, la nord de Harkov, la jumătatea drumului spre graniţa cu Federaţia Rusă.

În Mariupol, Statul Major a declarat că forţele ruseşti continuă să lanseze lovituri de artilerie şi aeriene pe fondul rezistenţei continue la combinatul Azovstal.

Potrivit unei actualizări operaţionale a Statului Major al armatei ucrainene, aproape 800 de rachete balistice şi de croazieră au fost lansate asupra unor ţinte din Ucraina de la începutul războiului, la 24 februarie.

În acelaşi timp, fluxurile de gaz rusesc către Europa via Ucraina au scăzut cu un sfert după ce forţele ucrainene au oprit utilizarea rutei de tranzit Sohranovka. Punctul de tranzit care a fost închis gestionează, de obicei, aproximativ 8% din fluxurile de gaz rusesc către Europa.

Comentarii