Sursa imaginii: trm.md
Ştiri / Comunicate ombudsman
10 Iun. 2021 / 16:01
Ghid cu bune practici internaţionale şi metodologia privind gestionarea reclamaţiilor de către Serviciul Ombudsman al Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, elaborat
Pe 9 iunie în cadrul IP Compania Teleradio-Moldova a avut loc prezentarea unui Ghid pentru Serviciul Ombudsmanului. Manualul a fost elaborat de experţii Consiliului Europei Dr. Adriana Mutu şi Ludmila Andronic pe dimensiunea proiectului de asistenţă pentru Radiodifuzorul public „Promovarea standardelor europene în reglementarea audiovizuală a Republicii Moldova.”
Proiectul şi-a propus să consolideze pluralismul mass-media în Republica Moldova şi să asigure audienţei un Radiodifuzor public independent şi profesionist.
Manualul este o analiză comparativă a practicilor internaţionale relevante în materie de mecanisme de autoreglementare a mass-media (prin exemple de servicii pentru audienţa Ombudsperson) şi un instrument/şablon pentru evaluarea petiţiilor, sesizărilor din partea publicului, menit să consolideze capacităţile Serviciului Ombudsmanului în cadrul Radiodifuzorului public naţional din Republica Moldova.
Studiul se bazează pe informaţiile publice privind activitatea Serviciilor de Ombudsperson în ţările selectate precum, Serviciul de Ombudsperson din Australia, Belgia, Catalunia (Spania), Cehia, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Olanda, Spania, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii.
Sunt identificate bunele practici internaţionale şi, în acest sens, sunt formulate un set de criterii şi recomandări relevante pentru buna funcţionare a Serviciului Ombudsmanului din cadrul Companiei Teleradio-Moldova.
Tot aici sunt enunţate angajamentele Radiodifuzorilor publici faţă de audienţă:
Punem serviciile noastre la dispoziţia spectatorilor, ascultătorilor şi utilizatorilor pentru a răspunde eficient la întrebări, reclamaţii şi mulţumiri din partea publicului. Activăm mecanismele necesare pentru ca publicul să poată să acceseze serviciile.
Evităm consultările directe în alte moduri. Dacă ajungi la noi, de exemplu prin e-mail sau reţele sociale, vom trimite Ombudsmanului mesajele primite.
Toţi profesioniştii din cadrul instituţiei au datoria de a răspunde la întrebările din partea audienţei. Echipele fiecărui program, canal, site web sau serviciu sunt responsabile de răspunsul la aceste întrebări. Răspunsurile trebuie date rapid şi corect.
În acest context, expertele CoE, dar şi participanţii la eveniment, au reiterat că serviciul Ombudsmanului este deosebit de important atât pentru Radiodifuzorul public cât şi pentru public, aşa cum acesta reprezintă puntea de legătură şi permit medierea amiabilă a situaţiilor de conflict.
IP Compania Teleradio-Moldova are obligaţia să informeze corect publicul privind dreptul de depunere a reclamaţiilor şi de solicitare a corecţiilor. De asemenea, au fost examinate şi considerentele iniţierii în cadrul TRM a unui Consiliu de Etică, în care vor fi desemnaţi în calitate de membri angajaţii companiei, dar şi experţi din societatea civilă.
Serviciul Ombudsmanului pentru audienţă trebuie să îşi păstreze statutul de mecanism de auto-reglementare în cadrul TRM.
Ombudsmanul va monitoriza programele de ştiri şi talk-show-urile politice şi pe teme sociale, dar şi de alt gen, pentru a raporta din oficiu încălcările de ordin deontologic, dacă acestea au fost comise.
Ombudsmanul este încurajat să menţină o comunicare permanentă cu publicul şi prin intermediul unei emisiuni Radio/TV. Scopul acestei emisiuni este unul dublu: analiza şi prezentarea unor încălcări de norme deontologice, pe care Ombudsmanul consideră că trebuie să le prezinte mai în detaliu publicului, cu participarea editorilor emisiunilor în cauză şi a experţilor independenţi; funcţia de educaţie mediatică, în cadrul programului oferindu-se publicului consultaţii şi informaţii cu privire la deontologia mass-media.
Compania va include în programele interne de training legate de deontologie sesiuni organizate şi prezentate de Ombudsman.
În acest sens, Compania trebuie să asigure resurse adecvate pentru acest serviciu, inclusiv toate echipamentele IT necesare, finanţări pentru participarea la conferinţe internaţionale şi consultanţă tehnică pentru publicarea materialelor pe pagini web.
Serviciul Ombudsmanului IP Compania Teleradio-Moldova
Comentarii