Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Comunicate ombudsman

24 Feb. 2022 / 11:27

În atenţia colegilor din Radio şi Televiziune.

Situaţia politică din regiune, evenimentele recent derulate impun maximă responsabilitate Radiodifuzorului public în difuzarea ştirilor şi conţinuturilor jurnalistice ce ţin de starea de criză din Ucraina. Măsurile de securitate întreprinse de instituţiile statului Republica Moldova inclusiv în spaţiul informaţional, sunt să asigure informarea corectă şi veridică a cetăţenilor, audienţa IP Compania Teleradio-Moldova. Protejarea emisiei Radio Moldova, dar şi TV Moldova 1, Moldova 2 de elemente neconforme Codului deontologic al jurnalistului din RM va spori credibilitatea publicului faţă de produsele mediatice oferite de către jurnaliştii instituţiei.

Ce este o ştire falsă şi cum poate fi recunoscută?

Fake News, este un termen care acum câţiva ani, a devenit viral, dar şi real în mass-media din întreaga lume. Această modalitate de informare este o provocare pentru jurnalismul corect şi de calitate. Sub pretextul unor evenimente sau fapte împlinite în spaţiul mediatic sunt lansate ştiri manipulatorii pentru a dezinforma consumatorii de media, opinia publică, în general. Acest gen de informaţii a fost impus şi promovat activ în timpul unor situaţii sau evenimente cu impact major asupra societăţii. Prin informaţii manipulatorii şi de dezinformare se încearcă intenţionat inducerea în eroare sau influenţarea unor procese. Prin propagandă se insistă la un anumit sistem de principii şi viziuni politice, dar nu în ultimul rând, de a obţine şi bani din publicitate şi vizualizări. Şi, doar prin educaţie media şi etică profesională putem contracara acest proces toxic din mediul informaţional.

Instituţiile media din ţară sunt diverse ca şi format, conţinut, menţionează că publică content echidistant, pretind că sunt independente, dar nu toate oferă detalii despre redacţie, politică editorială, autori sau proprietari. Uneori, articolele au titluri de senzaţie, nu se fac trimiteri la surse, declaraţii sau agende. De aceea, atunci când citim sau preluăm o ştire ar trebui să fim atenţi:
 - Ce sursă de informare consultăm?
 - Cum putem verifica ştirea sau sursele acesteia?
 - Materialele publicate sunt documentate argumentat, exprimă fapte concrete şi opinii veridice?
 - Sunt semnate de autori?

Astfel, analizând critic informaţiile din spaţiul mediatic şi promovănd un jurnalism etic, bazat pe Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, manifestănd deschidere şi dialog direct cu publicul, liderii de opinie, exponenţii puterii, dar şi opoziţia parlamentară, extraparlamentatră vom demonstra echidistanţă, pluralism şi notorietate.

Carmelia Albu,
ombudsman

Comentarii