Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Comunicate ombudsman

20 Ian. 2025 / 14:58

La Noi în Sat – emisiunea care scrie istorie

Dragă audienţă,
Privesc periodic la postul public de televiziune Moldova 1 emisiunea La noi în sat. Emisiunea, care mai bine de două decenii este un ghid al folclorului authentic şi pe care vă invit să-l consultaţi.

Pot fi întrebată: şi de ce în ritmul vieţii noastre moderne, ar trebui să ne cunoaştem folclorul? La o primă impresie, pare ceva din trecut, distant, deja piesă de muzeu?

Folclorul, însă, este prezent în vieţile noastre. Este o totalitate a creaţiilor artistice, muzicale, coregrafice, literare, plastice etc., genuri pe care le-am descoperit într-o altă viziune în acest program televizat, şi nu ezit să spun, program de patrimoniu al tradiţiilor populare. Iar colegii mei din Televiziune, autorii de emisiune, Aurica Vartic, Alecu Grosu şi Pavel Vartic sunt promotori ai folclorului. De rând cu oamenii talentaţi din satele noastre, care prin exprimarea lor artistică perpetuează Folclorul din generaţie în generaţie într-o căutare şi transformare continuă,



La noi în sat este o platformă de lansare a tinerilor interpreţi, a instrumentiştilor, a tarafurilor, ansamblurilor folclorice şi de dans popular, unde au debutat artiştii ulterior deveniţi consacraţi. Orchestra Neamului, dirijor fiind un neîntrecut virtuoz acordeonist Vitalie Vataman, este apreciată acum în România, Franţa, Germania. Pe Alexandru Galiţ, echipa Moldova 1 l-a remarcat acum 22 de ani, iar astăzi artistul este un folclorist şi poliinstrumentist apreciat şi conduce ansamblul Răzeşii de la Palatul de Cultură din Ungheni.



De La noi în sat am aflat de instrumentele populare muzicale tradiţionale folclorului authentic fluierul, ţambalul, cobza, naiul, buciumul, cimpoiul, instrumentele de percuţie ş. a., instrumente care redau vechile creaţii folclorice: cântecele de pahar, colindele, baladele şi bocetele de nuntă sau doinele. Aici i-am întâlnit pe Nicolae Botgros, Vasile Iovu, Valeriu Caşcaval, Adam Stângă şi mulţi alţii, care bucură publicul prin talent şi valoare.





Aici am cunoscut-o pe Sofia Nuca, conducătoarea ansamblului folcloric din satul Andruşul de Sus, Cahul, care este o adevărată enciclopedie de Datini şi obiceiuri populare prin care se exprimă frumuseţea aparte a folclorului nostru. Şi multe alte talente, oameni dedicaţi, care fac artă nu de dragul veniturilor ci din pasiune şi dragoste de ţară. Credeţi-mă, nu exagerez.



Citesc mesaje de mulţumire din partea telespectatorilor către echipa de creaţie a acestei emisiuni şi încă o dată reconfirm, că Aurica Vartic şi colegii ei sunt creatori de valori, de tradiţii prin care un neam, o ţară pot fi definite.

Cu respect,
Carmelia Albu, Ombudsman IP Compania Teleradio-Moldova


Comentarii